Simona Ionescu / Redactor Șef

Coaste de porc. Cum se face sosul de marinadă ca în America

Coaste de porc. Cum se face sosul de marinadă ca în America
După ’90, românii făceau gratar, dar și barbecue, un preparat văzut de români doar în filmele americane. Coastele de porc la grătar sau la cuptor, rumenite sau suculente sunt un preparat popular în toată lumea.

Nu doar americanii sunt înnebuniţi după coastele de porc la grătar sau la cuptor. Românii au prins gustul și îl prepară mult mai des.

Coaste de porc. Cum se face sosul de marinadă

Coastele de porc la grătar sau la cuptor, rumenite sau suculente sunt un preparat popular în toată lumea. Le veţi întâlni şi în nordul rece, în Scandinavia, şi în Austria, dar şi în România.

Ingrediente

  • o costiţă de vreo 30 de centimetri şi 700 de grame,
  • 3 linguri de ulei de măsline,
  • o lingură de sos de stridii,
  • o lingură de sos de soia dark,
  • sare de mare grunjoasă,
  • piper negru şi coriandru proaspăt măcinate,
  • 3 linguri de sirop de arţar,
  • 2 linguriţe de pastă de ardei iute,
  • fulgi de ardei iute.

Mod de preparare

  • Marinada este acel amestec de ingrediente (uleiuri, acizi si condimente) pe care le folosim pentru a fragezi și aroma carnea și legumele înainte de a le gpti. Îl mai numim și baiț.
  • Se pun la marinad coastele, peste noapte, apoi se pus la cuptor.
  • Se ung costițele cu acest sos (pe ambele părți) și se lăsă în marinadă peste noapte. Apoi se pun într-o tavă cu puțină apă, se acoperă cu folie de aluminiu și se pun în cuptorul încins, la foc mediu (160 de grade) timp de o oră.
  • După o oră, se întorc coastele, se acoperă tava cu folie și se mai lăsă încă o oră.
  • Apoi, se îndepărtează folia, se întorc din nou costițele (cu partea cărnoasă în sus) și se lăsă cuptorul pe funcția grill, încă 20 de minute, ca să se rumenească friptura.
  • În ultimele 5 minute, se ung coastele cu sosul în care s-au marinat.
  • !Sunt atât de fragede și suculente, încât carnea se desprinde de pe os. Sunt condimentate, picante, aromate și lipicioase. Mai aveți nevoie doar de un sos cu iaurt, usturoi pisat și puțină lămâie”, scrie farfuridi.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre