Conopidă în oțet, după rețeta jurnalistei Anca Alexandrescu. Ce beneficii are această legumă pentru sănătate

Dincolo de gustul ei crocant și acrișor, conopida murată ascunde un arsenal de beneficii pentru sănătate, recunoscute de nutriționiști și susținute de cercetări. Iată rețeta care ne-o propune jurnalista Anca Alexandrescu.
Pentru a pregăti o delicioasă conopidă murată, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 kg conopidă, 2 litri de apă, 3 linguri cu sare, 500 ml oțet, 250 g zahăr, boabe de muștar, boabe de piper, 6-7 frunde de dafin.
„Conopida se desface în buchețele, se pune în apă rece cu un pic de oțet pentru 30 de minute. Se amestecă ingredientele, se dă totul în clocot și se lasă 5-10 minute la răcit. În borcane, peste conopidă adăugați hrean și morcov. Turnați lichidul, lăsați câteva minute, apoi puneți capacul la borcane”, ne indică procedeul Anca Alexandrescu.
De la probioticele care echilibrează flora intestinală la antioxidanți care combat inflamațiile, conopida murată se dovedește a fi un aliat în lupta împotriva afecțiunilor moderne. Procesul de murare transformă conopida simplă (o sursă bogată de vitamina C, K și fibre) într-un probiotic natural.
Conform specialiștilor în nutriție, fermentația produce bacterii benefice, precum Lactobacillus, care colonizează intestinul și îmbunătățesc digestia.
Un studiu publicat în Journal of Applied Microbiology subliniază că alimentele fermentate reduc simptomele sindromului de intestin iritabil cu până la 30%, grație acizilor organici care stimulează producția de enzime digestive.
Conopida murată este cunoscută ca un remediu util împotriva balonării și constipației, promovând un tranzit intestinal regulat. Grație consumului de sulforafan, un compus care interferează cu dezvoltarea tumorilor canceroase, conopida murată asigură o imunitate mai bună și previne apariția cancerului de colon, cancerului la sân, la ovare și la prostată.
De asemenea, conopida murată conține și potasiu, cu efecte excelente asupra sănătății cardio-vasculare, prevenind formarea cheagurilor de sânge și îngroșarea pereților vaselor sangvine.
Conopida murată conține și compuși cu proprietăți antiinflamatorii, precum și vitamina C, vitamin K, riboflavin, niacin, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B, acid folic, magnan, care contribuie la sănătatea creierului.
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, a debutat ca redactor la cotidianul Tineretul Liber, apoi a contribuit la dezvoltarea altor proiecte. A scris pentru „Evenimentul Zilei”, „Curentul”, „Monitorul de București”, revistele „Felicia” și „Taifasuri”. Din anul 2021 este activă pe site-ul Rețete și Vedete. La toate publicațiile enumerate a publicat articole pe actualitate, lifestyle, monden, medicină naturistă, sănătate, reportaje, religie, horoscop, editoriale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook