Cum fac lipovenii malasolca. Rasol de pește în zilele de dezlegare

Mâncărurile lipoveneşti s-au născut din ceea ce oferea Delta Dunării. Era bogăţie de peşte, însă localnicii, majoritatea pescari, primeau puţin peşte din captura zilei, ales în anii comunismului, dar și în zilele noastre. Așa că au ”inventat” malasolca. O idee bună pentru zilele de dezlegare la pește în Postul Crăciunului.
Pescarii din Deltă ar mânca pește și la desert, dar nici comuniștii, nici acum, nu sunt lăsați să ducă acasă prea mult pește. Așa au ”inventat” malasolca, un rasol de pește cu legume cultivate în grădina casei.
Malasolca se prepară doar cu peşte sărat şi uscat la vânt. Este un preparat săţios, pentru toată familia, mai ales în zilele friguroase de iarnă din Delta Dunării și de dezlegare la pește în zilele de post.
„Malasolca e cea mai duioasă şi mai puternică amintire a mea din Deltă. Fiertura de peşte sărat mi-a alinat foamea, mi-a devenit, prin timp, un fel de însoţitor al unui tablou dur, mirosul ei se conjugă cu gerul, vântul aspru şi pustietatea Deltei, când singurul prieten ţi-e o ciorbă sau o găteală caldă“, mărturisea şi Radu Anton Roman, în cartea sa ”Bucate balcanice cu accent românesc”.
Cel mai bun peşte pentru acest fel de mâncare este ştiuca sărată şi zvântată (nu foarte tare uscată), dar se prepară şi din alte specii (caras, crap, biban).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook