Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se pregătește pâinea Ezekiel sau „pâinea lui Dumnezeu”. Doctor Mihail știe rețeta

Cum se pregătește pâinea Ezekiel sau „pâinea lui Dumnezeu”. Doctor Mihail știe rețeta
Se spune despre aceasta că ar fi cea mai sănătoasă pâine. Conține fibre și nutrienți care lipsesc pâinii clasice, albe. Doctor Mihail a aflat rețeta după care se pregătește pâinea Ezekiel sau „pâinea lui Dumnezeu”.

Se spune despre pâinea Ezekiel sau „pâinea lui Dumnezeu” că ar fi cea mai sănătoasă pâine de pe planetă. Între produsele de panificație, aceasta ocupă primul loc în ceea ce privește nutrienții. Conform rețetei dezvăluite de dr. Mihail Pautov, este un tip de „pâine încolțită”, făcută dintr-o varietate de cereale integrale și leguminoase care au fost mai întâi puse la încolțit.

De ce i se spune pâinea Ezekiel sau „pâinea lui Dumnezeu”

Pâinea Ezekiel este diferită față de alte pâini din mai multe motive. Multe dintre pâinile clasice au zahăr adăugat, pe când pâinea Ezekiel nu are deloc. Comparativ cu pâinea din comerț clasică, care conține făină albă sau făină neagră măcinate mecanic, pâinea Ezekiel conține câteva tipuri de grâne și leguminoase: patru tipuri de cereale: grâu, mei, orz și spelta, respectiv două tipuri de leguminoase: mazăre și linte.

În plus, grâul folosit este unul dintre cele mai vechi soiuri de pe planetă, spelta. 

Spelta (Triticum spelta) este un tip de grâu rar și mult mai vechi decât vărul său modern, grâul pe care îl cunoaștem cu toții (Triticum aestivum). Se estimează că soiul spelta era cultivat acum mai bine de 7.000 de ani. S-a renunțat la cultivarea sa în masă în urmă cu două secole, deoarece fermierii s-au orientat spre un soi mai profitabil.

Cum se pregătește pâinea Ezekiel sau „pâinea lui Dumnezeu”. Doctor Mihail știe rețeta
Grâul spelta este un soi vechi de 7.000 de ani, redescoperit în anii 1980 (Foto: Facebook)

Agricultorii puteau recolta grâul comun într-un singur proces, în timp ce soiul spelta avea nevoie de proceduri suplimentare pentru extragerea învelișului exterior dur, ceea ce a complicat și a făcut procesul mai scump. Din fericire, la mijlocul anilor 1980 grâul spelta a fost redescoperit în Europa, așa că astăzi ne putem bucura de această cereală magnifică. Făină din grâu spelta se găsește la orice magazin naturist.

Numele este dat de versetul biblic în care se face cunoscută rețeta.

„Ia-ți grâu și orz, bob și linte, mei și alac (specie de grâu foarte rezistentă, cu un singur bob în spic, ce se cultivă în regiunile muntoase), toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini, câte zile ai să șezi culcat pe partea stângă; că trei sute nouăzeci de zile ai să mănânci din ele“ – Ezekiel 4, 9.

Doctor Mihail știe rețeta după care se pregătește pâinea cu grâu străvechi

Pâinea propriu-zisă se prepară din făină de grâu spelta, făină de mei și făină integrală de grâu.

Pe lângă cele trei tipuri de făină, se mai folosesc linte roșie și linte verde, dar și mazăre galbenă. Aceste semințe trebuie să stea la germinat 7 zile. Lintea și mazărea se pun în puțină apă, ca orice semințe puse să încolțească. 

Pentru prepararea pâinii, se amestecă toate ingredientele, adăugând apă, cât e necesar, drojdie sau maia. Apoi, aluatul se lasă la dospit o oră, după care se coace minim 45 de minute în cuptor. Rezultatul va fi o pâine densă, „foarte gustoasă” după cum spune dr. Mihail Pautov.

Beneficiile pâinii biblice

Datorită nivelului scăzut al carbohidratilor, această pâine are un impact mai mic asupra glicemiei. Mai precis, nivelul scăzut al carbohidraților se datorează faptului ca boabele vor folosi energia din amidon pentru a începe să crească, atunci când sunt puse la încolțit. Pâinea Ezekiel este o alegere ideală pentru persoanele expuse riscului de diabet zaharat sau care au fost deja diagnosticate cu această boală.

Totodată, pâinea Ezekiel conține un nivel mai scăzut de grăsimi decât pâinea tradițională pe bază de cereale și ajută la funcționarea optimă a ficatului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri