Cine credea că în materie de pregătire a micilor la grătar sau în tigaie nu mai poate apărea nimic nou, se înșală. Românii tocmai au inventat ceva nou: mici pe pâine. Rețeta a devenit virală pe internet. Oamenii nu se mai opresc din a o încerca, filmând modul de preparare și rezultatul.
Povești despre mici
„Paternitatea” micilor este necunoscută. Circulă însă mai multe povești despre cum ar fi apărut aceștia. Potrivit uneia dintre povești, micii au fost inventați de nevoie, într-un restaurant din București. Bucătarul localului a rămas fără mațe de oaie pentru cârnați, așa că și-a folosit imaginația și a amestecat carnea pentru cârnați cu condimente și a pus-o pe grătar, modelând niște cârnați mai mici, din care au rezultat micii de azi.
O alta sursă scrie despre micii de la Carul cu Bere. Într-o scrisoare datată 16 iunie 1920, proprietarul descrie rețeta acestui preparat: „Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de 7 până la 8 centimetri și o grosime de 3 centimetri. Ei se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare”.
La fel de populari în perioada interbelică erau și mititeii lui Păstorel Teodoreanu. În rețeta sa, carnea de vită trebuia să provină de la ceafă, coadă sau pulpă. Iar pe lângă amestecul de condimente, trebuia să conțină și miez de franzelă înmuiat în usturoi. Cum se prepară rețeta virală de mici pe pâine
Pentru a prepara noua rețetă virală de servire a micilor, aveți nevoie de mici, preparați în casă, sau cumpărați. Și de pâine feliată. Rețeta e la fel de simplă cum îi sună numele. Luați o felie de pâine și un mic proaspăt, negătit. Întindeți cu o furculiță carnea micului cât să acopere întreaga felie de pâine. Apoi prăjiți, cu carnea în jos, pe grătar sau în tigaie. Dacă doriți o felie mai crocantă, întoarceți preparatul și pe partea goală a feliei de pâine.
View this post on Instagram
Rețeta de mici pufoși de casă
Pentru mititei cu o consistență pufoasă, se urmărește metoda de preparare a pastei de carne. Aceasta trebuie să fie bine tocată și frământată, iar amestecul să conțină și grăsime.
Ingrediente: 700 de grame de carne de vită (pulpă); 300 de grame de carne de oaie sau de porc (mai grasă – piept, ceafă); 250-350 de mililitri de supă de oase sau apă foarte rece; 22 de grame de sare; o jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat; o lingură rasă de cimbru uscat; 5-6 boabe de ienibahar; o jumătate de linguriță de boabe de coriandru (cam 30 de bobițe mici); 1 linguriță rasă de semințe de chimen; 2 lingurițe de boia dulce; 5-7 căței de usturoi; o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu; puțin ulei pentru uns.
Mod de preparare: se toacă bine carnea, alături de cățeii de usturoi, prin cea mai fină sită de la mașina de tocat. Se zdrobesc într-un mojar toate condimentele (mai puțin bicarbonatul). Se frământă carnea tocată foarte bine, timp de 8 – 10 minute, alături de condimente și de bicarbonatul stins cu lămâie. Pe măsură ce începeți să frământați, se adaugă supa de oase rece (sau apă rece). Pasta trebuie să fie pufoasă și moale. Nu trebuie să folosesiți neapărat tot lichidul.
Mutați pasta de mici într-un castron curat, acoperiți-o cu folie de plastic sau aluminiu și lăsați-o la frigider peste noapte. A doua zi carnea de mici e gata să fie unsă pe pâine.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook