Colăcei, burţi, fundul mare. Cum ajungem să ne fie jenă să ne uităm în oblindă? Mâncăm prea mult şi aiurea. Uite „rețeta”, obținută de Anca Bejan de la dr. Doru Negru, medic primar în Diabet, boli nutriție și metabolice, şi aşa ea a slăbit spectaculos şi sănătos 60 de kilograme. De aceea i-a spus „Dieta-Minune”.
Cum slăbeşti cu dieta-minune
“Majoritatea suntem burtoși. Legea firii umane ne dictează să alergăm mult și să mâncăm puțin. Și noi ce facem? Ne intoxicăm în mod cronic cu mâncare. Stăm pe scaun și mâncăm concentrate și ne mirăm că ne cresc burta, fundul, glicemia, colesterolul, trigliceridele. Toți pacienții mei mă întreabă ce să mănânce ca să nu mai crească toate astea. Și eu le scun că pot mânca orice. Pentru că problema mare nu e ce, ci cât. Trebuie să mâncăm mai puțin decât alergăm. Sau să alergăm mai mult decât mâncăm. Iar când nu alergăm deloc, trebuie să mâncăm puțin mai puțin decât deloc. Asta este boala secolului”, spune dr. Doru Negru, medic primar în Diabet, boli nutriție și metabolice.
Intoxicaţia cu mâncare
“Cei mai mulți, mai ales sedentarii, suferă astăzi de intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Bunul Dumnezeu ne-a făcut vânători-culegători. Efortul fizic normal pentru om este echivalentul cu alergatul a 40 de kilometri pe zi. Veți spune că nu putem alerga atât, pentru că avem fel și fel de motive. Atunci eu întreb: de ce mâncăm atât?”, așa își începe dr. Doru Negru pledoaria cu oricine îi trece pragul cabinetului sau îl abordează pe tema nutriției.
Dieta minune: mănânci din 3, în 3 ore
Mănâncă din trei în trei ore, cinci mese pe zi, pentru că astfel poți păcăli celulele grase. „Trebuie să mâncăm atunci când vrem să pierdem grăsime. Asta înseamnă că de cinci ori pe zi trebuie să te așezi la masă, ca să mănânci. Dar când să te așezi mai bine te ridici și pleci. Și asta trebuie făcut zi de zi, șapte zile pe săptămână de acum înainte, pentru tot restul vieții”.
Ai grijă să consumi ce ai mâncat
“După ce înghiți sunt două posibilități: se arde sau se depune. Ca să arzi ce ai mâncat ai trei ceasuri. Tot ce nu ai ars se depune. Iar din depozite e foarte greu să dai jos. Acesta este motivul pentru care se spune să mănânci de cinci ori pe zi, ca să păcălești organismul că primește, dar el de fiecare dată să primească mai puțin decât consumă, astfel încât fiind mereu pe bilanț negativ să piardă, nu să câștige”.
Nu mai mânca seara târziu
Ultima masă din zi trebuie să fie cu minimum trei ore înainte de a te odihni. Peste noapte organismul are nevoie de odihnă, nu de digerat ceva ce abia ai mâncat. Prima îndrumare este esențială pentru a putea face față acestei etape în care te obișnuiești să nu mai mănânci seara. Poți rezista mai ușor tentației, dacă zi de zi mănânci mese regulate, pentru că nu se acumulează frustrare peste zi, recomandă dr. Doru Negru.
Redu cantitatea de zahăr consumată
Dacă nu ești atent, este foarte ușor să sari calul nu doar la una dintre mesele de peste zi, ci la mai multe, ba chiar la toate. De aceea, este foarte important să conștientizezi ce mănânci. Și pentru asta ai mai multe metode. Adopt-o tu pe cea care ți se pare potrivită. Dr. Doru Negru recomandă cântărirea cantităților de mâncare, pe care diabeticii chiar sunt obligați să o facă, mai ales într-un stadiu mai avansat. Dar și un jurnal de dietă poate fi de mare folos. Notează câteva zile ce mănânci, după fiecare masă și la final de zi uită-te pe listă. Ți se pare că e mult sau puțin? Dacă faci această contabilitate din când în când vei putea să echilibrezi altfel mesele.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook