Simona Ionescu / Redactor Șef

Curiozități despre salamul de biscuiți. Și rețeta clasică

Curiozități despre salamul de biscuiți. Și rețeta clasică
Putând fi pregătit foarte uşor, din ingrediente accesibile chiar şi în perioade de criză alimentară, specifice economiilor centralizate, de tip comunist, salamul de biscuiţi a devenit un desert popular nu numai în România, ci şi în spaţiul sovietic, înainte de anii 1990.

Acest desert nu este autohton. El a fost inventat în Italia și se regăsește inclusiv în bucătăria portugheză.  Salamul de ciocolată, cum e numit preparatul în Italia, face legătură cu asemănarea desertului cu o rudă de salam. În Sicilia, locul care se crede că e cel unde a fost preparată prima dată rețeta, i se mai spune și salam turcesc, nu atât din motive geografice, cât din cauza culorii date de ciocolata neagră.

În 2012, salamul de biscuiți a fost inclus în lista P.A.T. (Prodotti Agroalimentari Tradizionali) din Sicilia de către Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere. Gastronomii spun că rețeta s-a născut, probabil, la începutul secolului XX.

Salam de biscuiți cu sânge de porc

„Când scriitorul englez Paul Richardson a dat peste o specialitate din Prezza (AQ) în timpul cercetărilor sale pentru un eseu despre istoria alunei de pădure cu ciocolată, a fost uimit să descopere o cremă făcută din sânge de porc și cacao, untură, migdale măcinate, pesmet, must fiert și coajă de citrice, identificând-o ca fiind strămoșul celebrului salam de biscuiți,  cunoscut și răspândit astăzi în întreaga lume.

Eseul subliniază faptul că multe regiuni au rețete cu sânge de porc amestecat cu ciocolată, inclusiv celebrul „Sanguinaccio” napolitan. Odată cu trecerea timpului, însă, porcul a fost „învins” (cit.), lăsând câmpul doar pentru ciocolată”, scrie Aifb.it.

Cea mai simplă rețetă de salam de biscuiți

Ingrediente: jumătate de kg de biscuiţi simpli, de ceai, 100 de grame de unt, 200 de grame de rahat, 200 de grame de nuci, 100 de grame de zahăr, 100 de grame de stafide, un sfert de litru de lapte, 3 linguri de cacao, cu vârf, adică aproape 100 de grame şi esenţă de rom.

Mod de preparare: se pune laptele la fiert şi adăugați zahărul şi untul care se va topi. În continuare, puneți cacao şi stafide. Într-o altă variantă de reţetă, stafidele, dacă sunt  foarte uscate, sunt lăsate la înmuiat în puţină apă sau în esenţă de rom. În final se pune  rahatul, tăiat în cubuleţe şi miezul de nucă, de asemenea, mărunţit. Miezul de nucă poate fi înlocuit cu alune sau cu fistic.

Se adaugă biscuiţii sfărâmaţi (astfel încât să aibă bucăți mai mari și mai mici printre ei) până când compoziţia se îngroaşă. În continuare, compoziţia se modelează sub forma unui salam, pe care îl ambalați într-o folie de platic, strânsă bine la capete. Salamul de biscuiți se pune apoi la rece, în frigider, iar în următoarea zi poate fi servit, tăiat în felii.

Sursa foto: Coockingtheglobe.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre