Simona Ionescu / Redactor Șef

Desertul turcesc care se topește în gură: Kazandibi. Se face rapid, în tigaie

Desertul turcesc care se topește în gură: Kazandibi. Se face rapid, în tigaie
Dacă sunteți în căutarea unui desert fin, cu textură catifelată și un gust de neuitat, atunci trebuie neapărat să încercați Kazandibi, un preparat tradițional turcesc care cucerește prin simplitatea sa și aroma delicată. Se face rapid, în tigaie.

În traducere, „Kazandibi” înseamnă „fundul cratiței”, nume inspirat de stratul caramelizat care stă la baza desertului. Acest desert este extrem de popular în Turcia și este considerat un adevărat simbol al rafinamentului culinar oriental. Seamănă foarte mult cu budinca pe care o regăsim în cofetării, însă are un gust aparte datorită tehnicii speciale de caramelizare. Kazandibi este un desert turcesc care se topește în gură  de bun ce este.

Ingrediente pentru Kazandibi

Pentru cremă:

2 căni mari de lapte (aproximativ 500 ml)

1 gălbenuș de ou

1 lingură și jumătate de făină

1 lingură și jumătate de amidon

1 ceașcă mică de zahăr

1 plic de zahăr vanilat (sau esență de vanilie după gust)

Pentru caramelizat în tigaie:

2 linguri de zahăr pudră (pentru stratul crocant de la bază)

Mod de preparare

Într-o cratiță, se combină laptele, gălbenușul de ou, făina, amidonul și zahărul. Amestecați foarte bine cu un tel, până obțineți un amestec omogen, fără cocoloașe. Puneți cratița pe foc mediu și amestecați  continuu, până compoziția capătă o consistență densă, asemănătoare cu o budincă groasă. Când e gata se adaugă zahărul vanilat și amestecă bine.

Între timp, într-o tigaie antiaderentă, se presară uniform cele 2 linguri de zahăr pudră. Puneți tigaia pe foc mic și lăsați zahărul să se caramelizeze ușor, fără să se ardă. Când zahărul este topit și capătă o nuanță aurie, turnați imediat crema de lapte deasupra, nivelând cu o spatulă. Continuați să gătiți pe foc mic timp de câteva minute, pentru ca baza desertului să se caramelizeze frumos. Puteți verifica ridicând ușor un colț cu spatula.

Odată gata, lăsați preparatul să se răcească complet la temperatura camerei, apoi dați-l la frigider pentru câteva ore, până se întărește. La final, se taie desertul în bucăți și se rulează ușor pentru a obține faimosul efect de „Kazandibi”, cu partea caramelizată la exterior. Este gata de servit!

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *