Poeții au cântă adesea despre frumusețea și farmecul liliacului. Considerat un simbol al iubirii și al devotamentului sincer, dar și al prieteniei de durată, se poate transforma într-o minunată dulceață.
Gospodinele au la dispoziție o rețetă extraordinară de dulceață de liliac, care aparține maestrului Nicolae Curelea, expert în prepararea celor mai bune dulcețuri și a celor mai fine lichioruri.
Ingredientele necesare
Pentru a prepara delicioasa dulceață din flori de liliac aveți nevoie de următoarele ingrediente: 600 g flori de liliac, foarte bine curățate, 10 g sare de lămâie, 10 g zahăr tos, 1,6 kg zahăr, 1 litru apă de izvor. Vă mai sunt utile 1 baton de scorţişoară zdrobit, 1 lămâie mare, cu tot cu coajă, din care veți scoate sâmburii. Precum și 40 g zahăr vanilat sau 2 păstăi cu vanilie și câteva picături de colorant alimentar roșu.
Mod de preparare
Specialistul vă recomandă să folosiți doar flori de liliac înflorite complet și întotdeauna proaspete. Aveți grijă să nu aibă vreo insectă prin flori, apoi spălați cu multă apă rece și scuturați. Întindeți pe o pânză curată și puneți la umbră pentru a se usca complet. La final, tăiați bine florile cu o foarfecă și puneți într-un castron.
Pregătiți siropul de zahăr din apă, scorțișoară (care va fi legată într-un tifon), lămâie (care va fi tăiată în felii), zahăr vanilat și, dacă e nevoie, câteva picături de colorant alimentar. Siropul de pune la fiert la foc potrivit și se ține pe foc în jur de 20-25 de minute.
Frecați bine florile de liliac cu sare de lămâie și zahăr tos
Aveți grijă să luați spuma atunci când se formează. După ce siropul se leagă foarte bine, puneți peste florile de liliac sarea de lămâie și zahărul tos și frecați foarte bine, până când acestea s-au topit. Puneți apoi în cratiță, pe foc și amestecați. Dulceața se va lăsa pe foc până ce se va lega. Opriți focul, scoateți legătura de scorțișoară și acoperiți cratița folosind un prosop umed. Se va la lăsa să se răcească. Se va depozita în borcane sigilate și se va păstra la loc răcoros și întunecos.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook