Simona Ionescu / Redactor Șef

E vremea vișinatei. O puteți pregăti după una dintre cele mai vechi rețete

E vremea vișinatei. O puteți pregăti după una dintre cele mai vechi rețete
Vișinele se numără printre fructele preferate ale românilor și an de an, gospodinele nu ratează să pregătească o vișinată. Iată cât de simplu se face.

Pe vremuri, nu exista masă festivă fără un pahar cu vișinată delicioasă. Ce-ar fi să întoarcem puțin timpul și să ne bucurăm de această băutură?

E vremea vișinatei. O puteți pregăti acum după una dintre cele mai vechi rețete

Nimic nu se compară cu o vișinată făcută ca la mama acasă. E un preparat 100% natural, care nu vă face rău, cu condiția să o consumați cu prudență. În plus, vișinata este extrem de simplu de făcut, mai ales dacă veți folosi una dintre cele mai vechi rețete.

Pentru început luați un kilogram de vișine, spălați-le cât mai bine, puneți într-o sticlă cu gura largă și turnați peste ele 500 g zahăr. Desigur, dacă doriți o cantitate mai mare de băutură, dublați și cantitatea de vișine și zahăr. Aveți grijă ca în final să închideți sticla cât mai bine, fie cu dop sau capac, fie folosind o folie de plastic.

Vișinile se vor pune în straturi alternative

Pentru ca vișinata să fie așa cum scrie la carte, se vor așeza alternativ vișine și zahăr. Țineți cont de faptul că ultimul strat trebuie să fie de zahăr.  La început, trebuie să acoperiți sticla cu un tifon, pentru că urmează să fermenteze preparatul, iar gazele care se produc vor trebui să iasă.

Acest proces durează în jur de zece zile, perioadă în care sticla va fi ținută la cald, în cameră. Dar aveți grijă să nu țineți niciodată borcanul sau sticla în soare. E bine să amestecați din când în când cu o lingură, pentru ca zahărul să se dizolve cât mai repede. Atenție! Vișinele nu se zdrobesc.

Umpleți borcanul cu alcool

Ulterior se va umple sticla sau borcanul cu alcool, dar acest lucru se va întâmpla atunci când vișinele au lăsat suficient sirop. Atunci se va opri fermentația. În funcție de dorințe, puteți folosi fie alcool de 96 de grade, fie de 40 sau 60 de grade. După ce turnați alcoolul, va trebui să lăsați vișinata în jur de două luni și abia după această perioadă va putea fi consumată. Ulterior se strecoară și se depozitează în sticle și se pune în cămară sau beci, la răcoare.

Sursă foto: gustoase.net

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre