Simona Ionescu / Redactor Șef

Feluri de mâncare cu numele unor persoane celebre

Feluri de mâncare cu numele unor persoane celebre
De-a lungul timpului, mai multe feluri de mâncare au primit numele unor persoane celebre, în onoarea celui sau celei care s-a dovedit a fi o sursă de inspiraţie. O regină, o balerină, o soprană, un brocker au dat numele unor preparate de mare succes.

Salata Caesar

Caesar Cardini, un emigrant italian care deţinea restaurante în SUA şi Mexic, este presupusul inventator al salatei Caesar. După spusele fiicei lui, salata a fost realizată atunci când un restaurant al tatălui său a fost prost aprovizionat într-o zi. Astfel, din puţinele ingrediente rămase în bucătărie, s-a născut vestita salată Caesar, în 1924.

Şarlota

Charlotte Russe a fost inventată de maestrul bucătar francez Marie-Antoine Carême, deşi nu se ştie exact după cine e denumită. Cuvântul „russe“ din denumire se referă, probabil, la cel care l-a angajat pe Carême, Ţarul Alexandru I. Unii sunt de părere că şarlota a fost creată în onoarea fiicei regelui George al IV-lea, sau chiar a reginei Charlotte, soţia lui George al III-lea al Marii Britanii.

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo (paste cu unt şi parmezan) a fost inventată de Alfredo di Lelio în restaurantul său din Roma. De fapt, pastele al burro (cu unt) nu erau ceva nou pentru italieni, dar Alfredo a avut ideea să adauge şi mai mult unt şi parmezan, spunând că a făcut aşa ca să-i facă pe plac soţiei însărcinate. Restaurantul şi reţeta au devenit celebre în 1927, când celebri actori Mary Pickford şi Douglas Fairbanks, în luna de miere în Italia, au intrat să mănânce la Alfredo şi s-au îndrăgostit de pastele lui.

Biftec tartar

Biftec tartar este un preparat al carui component principal este muschiul de vita crud si tocat la cutit. Aceasta carne cruda se amesteca cu ingrediente precum ceapa, capere, castraveti murati, sos Tabasco, Worcester, mustar, coniac, menite sa ii potenteze gustul, rezultand un preparat destinat doar cunoscatorilor.

Asemenea multor preparate, originea acestui biftec tartar nu este foarte clară. Unele surse spun ca este un preparat specific tătarilor (de unde și numele), aceștia fiind amatori de carne crudă. O altă explicație a numelui vine de la sosul tartar cu care biftecul este servit deseori. Acest preparat a devenit popular în secolul XX prin filiera belgiană. Varianta modernă a biftecului, cea în care se adaugă ouă crude, a fost servită prima data într-un restaurant francez la începutul secolului al XX-lea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre