De fiecare dată când vizitează țara noastră, Suveranul e așteptat cu toată bunătățile, de la zacusca și cașcavalul de Covasna, la mierea de albine de Valea Zălanului, și preferatul său: gemul de rubarbă.
Ingrediente necesare
Regele Charles e îndrăgostit de acest dulce care se prepară foarte repede și este plin de vitamine. Cine dorește să încerce o rețetă extraordinară are nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg tulpini de rubarbă curățate, 750 g zahăr, sucul de la ½ de lămâie, 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Spălați bine tijele de rubarbă și tamponați cu prosoape de hârtie, apoi curățați folosind curățătorul de legume. Aveți grijă să îndepărtați bine coaja de deasupra, pentru că e fibroasă. Tocați bine tijele de rubarbă în bucăți mici și puneți într-o cratiță, adăugați zahărul și amestecați.
Se lasă o jumătate de oră și se amestecă pentru a forma sirop. Puneți cratița pe foc și lăsați să fiarbă la intensitate medie până se formează spuma, care trebuie îndepărtată.
Vanilia se pune doar la final
Se lasă pe foc până când siropul se reduce și bucățile de sfărâmă. Înainte cu cinci minute să stingeți focul, puneți vanilia și sucul de lămâie. Spălați borcanele, sterilizați și puneți gemul fierbinte. Închideți ermetic, acoperiți cu o pătură și lăsați să se răcească complet, apoi depozitați în cămară.
Ce proprietăți are rubarbă
Din bătrâni se știe că gemul de rubarbă are multe beneficii pentru sănătate, fiind bogat în vitaminele A, C și K, dar și în minerale precum calciul, potasiul și manganul. Acestea mențin sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și a funcțiilor normale ale organismului.
Cum folosiți gemul de rubarbă
Rubarbăra se găsește frecvent în zona Ardealului, iar gospodinele de acolo o folosesc des, preparând compoturi și gem. În București, găsiți rubarbără doar în piețe sau în unele supermarketuri.
Gemul se folosește la umput clătite, gogoși, plăcinte, dar și la prăjiturile cu fructe, gen pandișpan.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook