Simona Ionescu / Redactor Șef

Secrete inedite pentru un genial gem de gutui. Iată rețeta originală

Secrete inedite pentru un genial gem de gutui. Iată rețeta originală
Toamna se numără borcanele de dulceață, iar din cămară nu trebuie să lipsească celebrul gem de gutui, bucuria copilăriei.

Când vine vorba de gutui, toată lumea se gândește la incredibilul gem sau dulceață. Iată cât de repede se prepară.

Secrete inedite pentru un genial gem de gutui. Iată rețeta originală

Din bătrâni se știe că în fiecare toamnă, în perioada septembrie-octombrie, gospodinele se pregătesc de gemul de gutui. Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 1 kg de gutui, 400 g zahăr, ½ de lămâie. Curățați bine gutuile de coajă și spălați, îndepărtând bine miezul și semințele.

În rețeta originală, fructele se fierb întregi în apă clocotită apoi se decojesc și se transformă în piure. Bunicile spun că pentru o dulceață sau un gem de gutui de calitate, se folosește doar partea exterioară, nu cea din apropierea miezului, pentru că nu va ieși omogen așa cum vă doriți. Dacă nu doriți să procedați astfel, puteți curăța gutuile, apoi le fierbeți în multă apă în care ați stors zeamă de lămâie.

Raportul de zahăr/fruct este în general de 300-500 g/ kg

Când fructele devin moi, se scurg și se transformă în piure folosind un tel, blender sau mixer. Amestecați apoi piureul cu zahărul, raportul de zahăr/fruct fiind de 300-500 g/ kg. Dar cantitatea de zahăr se folosește în funcție de cât de dulce doriți să fie gemul. Când zahărul și gutuile sunt foarte bine întrepătrunse, se adaugă sucul unei jumătăți de lămâie și se pune pe foc. Aveți grijă să amestecați bine ca să nu se lipească.

În general, gemul se lasă să fiarbă în jur de 20-30 de minute. Verificați punând o linguriță cu produs pe o farfurie. Dacă acesta nu curge, înseamnă că e gata. Lăsați gemul să se răcească, apoi depozitați în borcane sterilizate în prealabil. Gemul de gutui nu va ieși foarte dulce, de aceea este excelent în combinație cu produse de patiserie sau pentru a pregăti cele mai minunate tarte. Nu în ultimul rând, gemul de gutui se potrivește perfect cu brânzeturi maturate, alături de un vin alb sec.

Sursă foto: doc

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre