Simona Ionescu / Redactor Șef

Gogoși pufoase coapte și umplute cu gem sau ciocolată

Gogoși pufoase coapte și umplute cu gem sau ciocolată
De multe ori, gustul și mirosul gogoșilor ne duce cu gândul departe, în copilărie. Există două variante de gogoși: cele prăjite în ulei și cele coapte. Azi vi le prezentăm pe cele coapte, mult mai sănătoase.

Rețeta este una simplă, clasică. În loc de baie în ulei, gogoșile se coc la cuptor. Sunt la fel de delicioase, doar că sunt mai sănătoase și se mențin mai bine chiar și mai multe zile (asta în cazul în care rămân!). Se pot umple cu gem, cremă de ciocolată, cremă de vanilie etc.

Ingrediente ( aproximativ 15 bucăți)

300 g făină (cernută), 50 g zahăr, 7 g drojdie uscată, 200 ml lapte, 40 g unt (20 g pentru aluat și 20 g pentru glazurat), 2 gălbenușuri (la temperatura camerei), un vârf de linguriță sare ( aprox. 2 g), zahăr pudră pentru ornat, opțional poți adăuga aromele favorite: vanilie, coajă de lămâie sau portocale

Prepararea gogoșilor

Începi prin a prepara o maia astfel (este important să urmezi acești pași esențiali pentru obținerea unor gogoși pufoase): încălzești laptele la 40 grade C în care topești zahărul; într-un bol pui 200 g făină (restul îl lași pentru formarea aluatului) și adaugi drojdia, untul topit, gălbenușurile și torni laptele; amesteci ingredientele până obții consistența unei creme; lași la temperatura camerei timp de 30 de minute pentru a se activa drojdia.

Când maiaua este gata, poți proceda la formarea aluatului, folosind 2 metode: frământarea manuală sau frământarea în malaxorul de aluat (cu cârlig).

Dacă alegi frământarea manuală, în bolul în care ai făcut maiaua cerni din nou făina amestecată, în prealabil, cu sarea; cu o lingură de lemn (fiind mai lipicios, să nu ți se lipească de mână) încorporezi făina în maia. Începi să amesteci cu lingura, cu mișcări ferme (ca în pozele de mai jos) până începe să se activeze glutenul din făină, iar aluatul va deveni mai legat. Durează aproximativ 10 – 12 minute.

Dacă alegi frământarea la malaxorul de aluat: transferi maiaua în bolul malaxorului (sau pregătești de la început maiaua în bol), cerni făina amestecată cu sarea, setezi robotul la o viteză medie spre mare și frămânți până aluatul se dezlipește de pe bol (aproximativ 7 – 8 minute). După ce aluatul este frământat, îl lași la dospit, la temperatura camerei timp de 1 oră – 1 oră și jumătate sau până când își dublează volumul.

A sosit momentul să formezi gogoșile. Pe o planșă cerni puțină făină, întinzi aluatul de aproximativ 1 cm grosime și tai formele favorite (cercuri, pătrate, triunghiuri, lasă-ți imaginația în voie). Unge cu puțin unt marginile formei pentru a nu se lipi de aluat.

Pentru o coacere uniformă și rapidă ideal e grătarul de la cuptor, pe care se pune hârtia de copt. Astfel, transferi pe hârtia de copt gogoșile și le lași la dospit: la cuptorul electric la temperatura de 40 de grade C timp de 30 minute sau la temperatura camerei 1 oră, acoperite cu un șervet de pânză.

Pre-încălzești cuptorul la 200 grade C și, după ce au dospit, coci gogoșile, pe șina din mijloc a cuptorului, timp de 13 – 15 minute sau până devin aurii. Când sunt coapte, le scoți din cuptor și le transferi pe un grilaj  pentru a se răci. După ce s-au răcit puțin, cu un șervețel de hârtie sau o perie, dai jos excesul de făină. Topești untul și, cu o pensulă glazurezi gogoșile, până devin lucioase, apoi cerni zahărul pudră. Poți combina zahărul cu puțină scorțișoară.

După ce s-au răcit le umpli cu gem sau altă cremă folosind un poș sau o seringă de ornat ori, pur și simplu, un cuțit.

Sursa : Mamachef.ro

Cât de tare a traumatizat-o Petre Roman pe fiica sa, Oana, în copilărie. Pedeapsa cu debaraua

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre