Gratinarea, arta coptului în crustă. Secretele bucătarilor

Dacă găsești o rețeta care conține “au gratin” sau gratinat în titlu, trebuie să te aștepți că preparatul să aibă un topping din brânzeturi presărat pe toată suprafața și rumenit în cuptor până devine auriu.
Gratinarea vine din bucătăria franceză, iar preparatele gătite prin această tehnică se pun în recipiente puțin adânci și se servesc direct din vasul în care s-au copt.
Cartofii gratinați sunt rețeta cea mai cunoscută din această categorie. Dar și alte legume pot fi pregătite în același stil. Se pot gratina și conopidă, dovlecei, broccoli, vinetele, roșiile, varză de Bruxelles, țelina dar și peste sau fructe de mare. Pentru unele rețete e nevoie să gătești parțial legumele înainte să le pui la copt. Altele nu au nevoie de mai mult decât căldură cuptorului pentru a fi perfecte.
Gratinarea poate constitui o etapă finală sau poate avea loc simultan cu coacerea mâncării.
În bucătăria profesionistă gratinarea se poate face concomitent cu (re)încălzirea produsului.
O gratinare corectă și perfectă are reguli.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook