Simona Ionescu / Redactor Șef

Lichior de cireșe pregătit după o rețetă din anul 1908. Nu există ceva mai gustos

Lichior de cireșe pregătit după o rețetă din anul 1908. Nu există ceva mai gustos
Doamnele și domnișoarele care vor să se răsfețe cu o băutură care să le meargă la suflet pot încerca rețeta de lichior de cireșe. Și nu orice rețetă, ci una care datează din anul 1908.

Istoria lichiorului se întoarce în Evul Mediu îndepărtat, unde călugării au încercat să găsească „elixirul vieții”. Se spune că din acea perioadă datează majoritatea lichiorurilor din zilele noastre.

Lichior de cireșe pregătit după o rețetă din anul 1908. Nu există ceva mai gustos

Lichiorul a fost considerat dintotdeauna o băutură feminină, iar în cercurile înguste a fost numit „bărbatul doamnelor”. În Noua carte de bucate, Dna L.I.S din 1908 s-a păstrat o rețetă de lichior de cireșe cu adevărat senzațională, pe care aveți posibilitatea să o încercați.

„Iai cireși fără coadă și le pui într-o sticlă cu scorțișoară și câteva cuișoare, împreună cu câteva miezuri de sâmburi de cireși, umpli sticla cu spirt, o astupi bine și lași să stea o săptămână de zile. Cu cât mai mult stau cireșele, cu atât mai bun va fi lichiorul.

Limpezești zahăr, îl fierbi până la al treilea grad și amesteci de rece după gust zeama de cireși în el și-l pui apoi în sticle mici. Peste cireșele rămase, poți turna zahăr fiert subțire, prin aceasta se extrage gustul cireșelor în zahăr. Aceasta se poate întrebuința pentru lichior, iar cireșele la rândul lor sunt de asemeanea mai bune.”, se arată în textul original al rețetei.

Mod de preparare

Ingrediente:  2 kg cireșe, 1 linguriță cu vârf cu scorțișoară pudră, 10 cuișoare, sâmburii de la 300 g cireșe, 1,5 l alcool, 400 g zahăr, 1/2 l apă. Curățați cireșele de codiță și spălați foarte bine. Scoateți sâmburii de la 300 g cireșe și îi zdrobiți. Puneți în borcan de sticlă toate cireșele, sau folosiți o damigeană, tot din sticlă. Adăugați scorțișoara, cuișoarele, sâmburii zdrobiți și alcoolul.

Lichiorul se ține în cămară, la loc uscat

Amestecați foarte bine, astupați recipientul și lăsați la macerat pentru două săptămâni. Aveți grijă ca toată această perioadă să amestecați compoziția din când în când. La final, strecurați lichidul și amestecați cu sirop de zahăr. Acesta se obține topind zahărul pe foc în apă, apoi lăsați să se răcească. Depozitați lichiorul în sticle, astupați și puneți în cămară la loc uscat.

Sursă foto: culinar

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre