Simona Ionescu / Redactor Șef

Lichiorul de chimen. O rețetă din vremea Imperiului Habsburgic

Lichiorul de chimen. O rețetă din vremea Imperiului Habsburgic
Lichiorul de chimen este o băutură  moștenită din vremea Imperiului Habsburgic. Era foarte populară printre studenți și catane pentru că se putea prepara ușor. Se face și astăzi în Șcheii Brașovului.

Lichiorul de chimen se află și azi în aproape orice casă de gospodari care se respectă din Șcheii Brașovului. Ești întâmpinat cu un lichior, care poate fi rozol (lichior de petale de trandafir), lichior de ouă, dar, cel mai adesea, lichior de chimen.

Lichiorul de chimen. O rețetă din vremea Imperiului Habsburgic

Lichiorul de chimen provenea din Danzig (Gdansk), unde fusese produsă de un olandez, Ambrosius Vermöllen. Rețeta originală a băuturii era cu boabe de  ienupăr.

Ingrediente

  • 500 g zahăr tos
  • 750 ml de ceai de chimen (2 linguri pline cu vârf chimen)
  • 500 ml acool etilic de 96%.

Mod de preparare

  • Se ia o cratiță de 2 litri în care se pune zahărul la topit ca pentru zahăr ars.
  • Separat, într-o ceainic, se fac 750 ml de ceai. Când zahărul s-a topit și are o culoare de chihlimbar, se stinge cu ceaiul de chimen călduț.
  • Ceaiul a fost trecut în sită în prealabil pentru a nu ajunge semințele de chimen în lichior.
  • Se amestecă încontinuu în cratiță cu o lingură de lemn și se toarnă încet alcoolul în băutură. Prima dată se toarnă doar 250 de ml, apoi se lăsă cratița pe foc să dea în clocot.
  • După aceea se toarnă iarăși alcool, câte 50 de ml, de câteva ori, până când se consideră că este suficient de tare.
  • Se dă deoparte crăticioara, se acoperă cu un capac curat și se lasă la răcit, apoi se toarnă în sticle cu dop de înșurubat.
  • Se ține în casă în loc răcoros, uscat și la întuneric. Uneori, datorită calității zahărului, este suficientă și o cantitate de 350-400 ml de alcool.

Povestea lichiorului din Țara Bârsei

La origine, era o băutură rezultată din amestecul alcoolului cu zahăr ars și cu un ceai de plante medicinale și aromatice. Treptat, se răspândește în spațiul german și centrul Europei, unde devine o băutură foarte populară, dar cunoaște și versiuni diverse.

În Viena secolului al XIX-lea, în casele burgheziei, se făcea cu un amestec de vin, zahăr cristalizat, stropit cu coniac și flambat. În mediul studențesc, în loc de vin, se punea ceai de chimen, iar zahărul era ars într-o crăticioară peste care se adaugă apoi alcoolul și ceaiul de chimen.

Cătanele din Austro-Ungaria primeau dropsuri din mentă și supă de chimen în caz că nu fumau și nu beau cafea de dimineața. Din rația de alcool din tolbă, era foarte ușor de făcut o versiune militară a lichiorului.

În zona Țării Bârsei, este făcut din zahăr ars, ceai din chimen și alcool etilic de 96 %, având o culoare de chihlimbar. El este cunoscut și făcut în gospodăriile particulare și din alte spații ale fostei monarhii habsburgice, dar poartă nume diferite.

Sursa și foto: ”Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi” – Dr. Alexandru Stănescu, manager Muzeul de Etnografie Brașov


Cea mai veche băutură alcoolică din lume are 7000 de ani. Se face și azi

Rețeta de Ayran, băutură tradițională turcească pe bază de iaurt

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre