Rețeta de Ayran este o rețeta tradițională turcească de băutură sărată, pe bază de iaurt rece. Se servește pentru a potoli setea, pentru răcorire, dar și pentru a calma gustul picant al unor preparate. De asemenea, ajută la calmarea stomacului. Este o băutură plină de proteine și previne deshidratarea.
Rețetă de Ayran – ingrediente
iaurt, apă, sare, opțional: mentă, sau diverse verdețuri aromatizate
Rețeta de Ayran. Mod de preparare
Iaurtul rece se diluează cu apă rece, în cantitățile dorite de fiecare și se amestecă cu puțină sare. Pot fi folosite cantități egale de iaurt și apă, dar se preferă, de obicei, o cantitate mai mare de iaurt, decât cea de apă. Se poate adăuga și puțină mentă pentru un plus de efect răcoritor. Iaurtul trebuie amestecat așa încât să se creeze o spumă generoasă, ca la bere.
Băutura tradițională Ayran provine din orașul Susurluk, o localitate recunoscută pentru diversitate de produse lactate. Se spune că iaurtul pentru Ayran este preparat cu un amestec de lapte de bivoliță, vacă și câteodată de oaie, care este vărsat dintr-o găleată într-alta pentru a crea spumă.
Această băutură sărată potolește setea, este răcoritoare, calmează gura după ce au fost consumate diverse feluri de mâncare picante și calmează un stomac deranjat. Este plină de proteine și previne deshidratarea în lunile de vară pentru că îți crește aportul de sare.
Sursa: Chefi la cuțite
Sursa foto: Pixabay
Pentagonul confirmă că filmărille cu OZN-uri sunt reale
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook