Mâncarea de ceapă vzvar, un deliciu uitat al bucătăriei rusești
 Bucătarul Viktor Beley de la restaurantul „Uhvat” din Moscova a împărtășit pentru Russia Beyond o rețetă de supă de ceapă bazată pe un sos care ar fi putut fi mâncat chiar de țarul Ivan cel Groaznic. În fond, este un vechi echivalent rusesc al supei de ceapă franțuzești.
Vzvarul (bulionul) de ceapă este un vechi sos rusesc, care era servit pe masa țarului cu lebăr, curcan, gâscă și, ocazional, cu miel. În acea vreme, decocturile cu adaos de ierburi, fructe de pădure, rădăcini și alte fructe se numeau „vzvar”. De exemplu, existau tipuri de vzvar de afine, mere, varză sau ceapă.
Vzvarul de ceapă era preparat din ceapă caramelizată cu miere și diverse condimente. Pentru acrire se adăuga oțet sau smântână, dar de data aceasta îl vom face cu vin alb. Chef Viktor Beley adaugă și bulion de vită la sos și obține o adevărată supă de ceapă la fel de bună ca cea franțuzească.
Bulion de vită – 1 l
Ceapă – 1 kg
Usturoi – 2 căței
Ulei de măsline – 50 ml
Unt – 50 g
Cimbru – 10-15 g
Vin alb sec – 250 ml
Se taie ceapa în fâșii, se prăjește la foc mediu în unt și ulei de măsline cu usturoi și cimbru până când devine aurie. Se adaugă vinul alb, se dă în clocot, se adaugă bulionul de vită și se fierbe până când bulionul este bine fiert, apoi se asezonează cu sare și piper. Înainte de servire, presărați bulionul cu brânză rasă, cum ar fi parmezanul.
Acest vzvar de ceapă poate fi servit cu o felie de pâine de grâu cu o textură fermă, prăjită în prealabil pentru a obține o crustă crocantă. Puteți presăra brânză rasă deasupra.
Sursa foto: Russia Beyond
Face parte din echipa Rețete și vedete încă de la lansarea publicației, în 2020, aducând cu ea o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, la Evenimentul Zilei, dar și în agenții de presă internaționale (Agence France Presse și Associated Press) și radio (Radio 21). De asemenea, activează cu succes și în domeniul relațiilor publice, îmbrățișând proiecte de PR cultural și de business. Este, de mulți ani, PR-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și co-fondator la o publicație unică în peisajul media național, dedicată celor mici și părinților lor, Știri pentru copii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook