Simona Ionescu / Redactor Șef

Mic dejun englezesc, o poveste (și o rețetă) veche de sute de ani

Mic dejun englezesc, o poveste (și o rețetă) veche de sute de ani
Micul dejun englezesc nu e un mic dejun oarecare. E special și super consistent. Practic, nu îi face concurență nimic. Istoria micului dejun englezesc datează din secolele XIV - XV, acest meniul fiind regăsit în casele de țară ale nobilimii engleze, iar azi încă reprezintă un pilon al mâncării populare britanice.

Tradiția anglo-saxonă a ospitalității consta în oferirea de mic dejunuri copioase și complete pentru vizitatorii aflați în trecere, vecini, familie și prieteni. De asemenea, nobililor le plăcea să se răsfețe cu un mic dejun englezesc complet înainte de a pleca la vânătoare și, de obicei, înainte de o călătorie lungă.

Momentul micului dejun englezesc era însă mai ales o ocazie pentru cei bogați de a-și etala bogăția proprietăților lor prin calitatea cărnii și a legumelor produse pe pământurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile culinare ale bucătarilor care pregăteau o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon, din care rezidenții și oaspeții casei puteau alege și pe care le puteau savura.

Micul dejun englezesc a câștigat teren în Epoca Victoriană, în care nobilimea, ca clasă socială, era în declin.  Dar, în schimb, negustorii bogați, industriașii și oamenii de afaceri care căutau să urce în ierarhia societății au studiat tradițiile nobilimii și au adoptat cu entuziasm noțiunea de mic dejun englezesc ca eveniment social important.

Ingredientele standard erau ușor de preparat, astfel încât micul dejun englezesc s-a răspândit rapid la nivel național: șunca, ouăle, cârnații, budinca neagră, fasolea coaptă, roșiile la grătar, pâinea prăjită, alături gemuri, marmelade, ceai sau cafea și suc de portocale. Istoria a consemnat că la începutul anilor 1950, aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc standard.

Rețeta pentru mic dejun englezesc

Ingrediente: 9 cârnăciori de vită și porc (sau pasăre), 1 baghetă (tăiată felii), 400 gr. – ciuperci champignon, 4 roșii, 6-9 – ouă proaspete, 400 gr. – fasole pregătită la borcan, 200 gr. – bacon tăiat felii subțiri, 1 linguriță – pastă de roșii, 1 liguriță – cimbru uscat sau proaspăt, 3 – 4 linguri – ulei de măsline, sare și piper negru după gust

Mod de preparare: Coaceți cârnăciorii la grătar, pe grill, în tigaie sau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, circa 30 de minute sau până se rumenesc. Între timp, încingeți o tigaie la foc mediu, turnați uleiul, adaugă fasolea, pasta de roșii, sare și piper negru după gust. Fierbeți 10-15 minute.

Curățați ciupercile de coajă stropiți-le cu ulei de măsline. Condimentați cu cimbru uscat, sare, piper negru și amesteca ți. Apoi coaceți-le până se rumenesc frumos pe toate părțile.

Între timp tăiați roșiile în două pe orizontală, condimentați cu cimbru uscat, sare și stopiți-le cu ulei de măsline. Coaceți roșiile până se rumenesc frumos. Rumeniți și feliile de bacon în tigaie. Apoi tăiați bagheta felii și coaceți-o puțin. În final, într-o tigaie pregătiți și ouăle ochiuri, condimentate cu piper. În final, serviți totul împreună.

Sursa foto: Instragram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre