Miel grecesc de Paște cu lămâie, măsline și dafin. Rețeta pentru friptura care se topește în gură

Piesa centrală de pe masa de Paște rămâne, fără îndoială, friptura de miel. Rețeta grecească este pur și simplu irezistibilă, nu aveți cum să o ratați.
Pentru a pregăti o minunăție de friptură de miel cu lămâie, dafin și măsline, exact cum fac gospodinele din Grecia, aveți nevoie de următoarele ingrediente: usturoi, decojit și feliat, dar și usturoi necurățat, 8-10 frunze proaspete de dafin, 3 lămâi tăiate în sferturi pe lungime, 2 ½ kg pulpă de miel.
Vă mai sunt necesare 50 ml ulei de măsline + 4 linguri pentru cartofi, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 kg de cartofi curățați de coajă și tăiați în patru pe lungime, 140 g măsline mai mari, verzi, fără sâmburi, 125 ml vin roșu sau alb sec.
Încălziți cuptorul la 200 grade și așezați cățeii de usturoi necurățați, 3 frunze de dafin și sferturile de lămâie într-o tavă mare de prăjit. Acoperiți cu 200 ml apă rece. Așezați mielul deasupra, stropiți-l cu ulei de măsline și masați bine carnea. Cu ajutorul unui cuțit mic și ascuțit, faceți incizii mici în pielea mielului, apoi introduceți în aceste incizii restul de usturoi decojit și feliat și frunzele de dafin.
Condimentați bine mielul și presărați scorțișoara. Se acoperă bine cu folie de aluminiu și se introduce în cuptor. Reduceți imediat temperatura cuptorului la 150 grade. Lăsați să se gătească timp de 4 ore, degresând zeama și îndepărtând folia pentru ultimele 30 de minute de gătit.
După 1 oră, se pun bucățile de cartofi într-o tavă mare, se ung cu 4 linguri de ulei de măsline și se condimentează bine. Se introduc în cuptor împreună cu mielul timp de 2 ore. Se transferă mielul fiert pe o folie de aluminiu mare, se înfășoară bine și se lasă să se odihnească timp de 20-30 min. Puneți și măslinele alături de cartofi dacă aceștia sunt făcuți și vinul.
Lăsați până se înmoaie. Serviți mielul cu măsline, cartofi și lămâie și deasupra adăugați din sosul din tavă. Pentru un plus de usturoi, pasați ușor cățeii de usturoi prăjiți (fără coajă) de pe fundul tigăii cu dosul unei linguri. Amestecați usturoiul în sosul din tigaie înainte de a turna peste carne.
Sursă foto: www.bbcgoodfood.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook