Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețetă pentru Mochi, desertul samurailor. E simplu de preparat!

Rețetă pentru Mochi, desertul samurailor. E simplu de preparat!
Mochi e noua obsesie a tinerilor. Dacă nu ați încercat până acum acest desert, e obligatoriu să o faceți. I se mai spune și „desertul samurailor moderni”.

Mochi este unul dintre cele mai cunoscute și vechi dulciuri japoneze. Prima atestare a prăjituricii datează încă din anul 794. Aceasta era populară mai ales în rândul luptătorilor samurai. Ei aveau nevoie de un aliment hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat. În Japonia antică mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc, arată Asianfood.ro.

În ziua de azi, mochi este un desert japonez preparat din mochigome, un tip de orez cu bob scurt, lipicios, și alte ingrediente precum: apă, zahăr și amidon de porumb. Orezul este transformat într-o pastă iar apoi este modelat în forma dorită. Daifuku mochi e cel mai cunoscut sortiment al desertului samurailor. Această prăjitură mică și rotundă este umplută cu pastă dulce de fasole roșie. Ichigo daifuku este o variațiune a acestui desert și are în plus o căpșună proaspătă.

Rețetă de casă pentru mochi

Ingrediente: Pentru pasta daifuku: 1 1/2 ceaşcă făină de orez, 1 ceaşcă zahăr, 1 1/2 ceaşcă apă, 1 praf sare, 1/2 linguriţă oţet de orez. Pentru pasta de fasole anko: 1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat: 4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare

Amestecă făina de orez cu zahărul, sarea, apa şi oţetul de orez într-un castron ceramic. Bate bine cu telul amestecul. Dă la microunde circa 9 minute pe putere maximă, sau până ce amestecul nu mai are bobiţe prin el şi toate ingredientele sunt perfect topite. Același lucru se poate face fierbând pasta obținută, pe aragaz. Între timp prepară pasta de fasole (anko). Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce. Porţionează pasta în 12 biluţe.

Amestecă amidonul cu zahărul, presară jumătate pe un tocător sau suprafaţa de lucru din bucătărie şi pune conţinutul castronului cu pasta de orez peste pudră, pentru a o putea manipula mai bine.  Folosind o lingură de lemn sau un cuţit, împinge pasta astfel încât să fier acoperită pe toate părțile, apoi taie 12 bucăți egale din ea.

Turteşte cu palma pasta încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta ca un săculeţ în jurul pastei de fasole dulci şi apoi nivelează să obții o formă de bilă. Poţi rostogoli pacheţelele astfel formate în palmă, după ce le-ai pudrat cu praful de amidon şi zahăr. Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre