Simona Ionescu / Redactor Șef

Mucenici moldovenești. Rețetă

Mucenici moldovenești. Rețetă
Mucenicii moldovenești sunt foarte gustoși și dulci, o adevărată explozie de savoare și plăcere. Cum facem mucenici moldovenești.

Tradiția moldovenească de 9 martie este prepararea a 40 de mucenici moldovenești. Aceștia se coc în formă de 8, din aluat fin de cozonac cu ouă. Se ung apoi cu miere și se presară nucă peste ei. Conform tradiției, se pregătesc și 40 de pahare de vin care să îi însoțească. 

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional (din vremea Imperiului Roman) și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În această zi se fac ritualuri de purificare, se trece la curățenia gospodăriei dându-se foc gunoaielor strânse (numai cu foc adus din casă)  pentru a aduce căldură din casă și afară. Conform tradiției, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor. 

Ingrediente mucenici moldovenești: 

Pentru aluat:

1200 g făină

160 g unt

600 ml lapte

8 gălbenușuri

200 g zahăr pudră

50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată

un praf de sare

vanilie

coajă de lămâie

Pentru însiropare:

80-100 ml miere

80-100 g nucă

ulei pentru masa de lucru

1 ou pentru uns

Mod de preparare: 

Pentru aluat se amestecă laptele călduț cu drojdia și cu o lingură de zahăr (din cele 200 g). După 5 minute se adaugă gălbenușurile, untul moale la temperatura camerei, coaja rasă de portocale și/sau lămâie, sarea, restul de zahăr, vanilia și, în final, jumătate din făină. Se amestecă cu ajutorul unui mixer până face bășicuțe apoi se adaugă treptat și restul de făină până se obține un aluat moale dar compact. Se lasă la dospit la un loc călduț circa o oră.

După ce aluatul a dospit suficient se împarte în 4 porții. Fiecare porție se împarte în 10 (prima data în 2 și apoi în 5). Astfel vom avea fix 40 de bucăți. Aluatul se prelucrează pe blatul de lucru uns ușor cu ulei.

Ungem palmele cu puțin ulei. Fiecare parte se întinde sub forma unei baghete lungi, de circa 50 cm. Această baghetă se împătură în 2 și se răsucesc fâșiile intre ele. Se obține aici o împletitură/sucitură de circa 25-30 cm.

Din aceasta împletitură formăm opturi. îmbinarea capetelor se face chiar la mijlocul cifrei 8, dedesubt (sub locul de încrucișare).

Se pun în tava mare a cuptorului câte 5, pe două coloane. Într-o tavă vor încăpea astfel 10 bucăți (a câte 12-14 cm lungime). Ies 4 tăvi de mucenici.

Se coc în cuptorul preîncălzit la 180° C (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz) timp de 10 minute. După aceasta se acoperă cu o hârtie de copt și se mai coc 5 minute la 160° C (treapta medie).

Se ung cu miere și apoi se presară cu nucă. Mierea se încălzește ușor într-o crăticioară sau în cuptorul cu microunde și astfel se poate pensula mult mai ușor.

Sursa: savoriurbane

8 Martie, Ziua femeii sau a mamei? Comuniștii și-au băgat nasul și aici

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre