Simona Ionescu / Redactor Șef

Musaca dobrogeană, un preparat cu totul și cu totul special

Musaca dobrogeană, un preparat cu totul și cu totul special
Dacă vă numărați printre cei îndrăgostiți de musaca, a venit momentul să o încercați și pe cea de pe meleagurile dobrogene. E o nebunie pe care nu vreți să ratați.

Ce spuneți să renunțați la preparatele culinare pe care le-ați tot mâncat în ultima perioadă pentru o musaca dobrogeană? Cu siguranță, după ce veți încerca, veți repetat rețeta.

Musaca dobrogeană? Un preparat cu totul și cu totul special

Cine a mâncat o singură dată o porție de musaca dobrogeană va fi atât de încântat, încât va uita de orice cură de slăbire. Pentru o musaca din Dobrogea așa cum scrie la carte, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 100 ml ulei, 150 ml vin alb, sec, 3 rosii mici, 1 ceapă albă mare, 6 cartofi, 1 kg pulpă tocată de oaie, sare și piper.

Mod de preparare

Curățați cartofii, feliați și rumeniți-I într-o tigaie în care ați încălzit uleiul. Scoateți apoi cartofii și puneți pe șervețele de hârtie. Nu aruncați uleiul și puneți la călit ceapa și carnea tocată.

Se lasă pe foc în jur de 30 de minute și, din când în când, se adaugă apă. Așezați în tavă alternativ un strat de cartofi și unul de carne, iar ultimul strat va fi din felii de roșii. La final, turnați vinul și introduceți la cuptor pentru o oră.

Tradițional, musacaua se pregătește din carne de miel

Celebra musaca este nelipsită de pe mesele locuitorilor din Balcani și Orientul Îndepărtat. Aceasta se prepară în mod traditional din carne de miel, tocată la mașină sau mărunțită folosind cuțitul, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartofi, felii de roșii și sos alb.

Toate aceste ingrediente se pun într-un vas adânc și se introduc la cuptor. După ce preparatul este gata, se servesc bucăți mai mari, de obicei reci. Nimeni nu știe cu adevărat cine a inventat musacaua, însă turcii au publicat o carte de bucate în anul 1862, unde poate fi găsită prima rețetă a acestui preparat delicios. De asemenea, s-a mai găsit o rețetă a unui strămoș al musacalei, într-o carte de bucate medievală arabă, care vorbea de „musakhkhan“, o mâncare din Levant.

Sursă foto: retetedecasa

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre