Must, rețeta tradițională de la bătrâni. E sănătate curată

Must sau sirop de struguri este una dintre cele mai gustoase și aromate băuturi la început de toamnă. Dulce și aromat, mustul este sucul plin de vitamine și minerale. Îl făceau și bunicii și părinții noștri. Storceau strugurii cu picioarele ori în teasc. Putem face must și acasă.
Mustul este gustos, dar și sănătos. Consumul regulat, un pahar de must pe zi, poate stimula sistemul nervos, energiza organismul și reduce retenția de apă.
Un pahar de must ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Ajută la favorizarea sănătății arterelor și funcționarea optimă a sistemului circulator. Tensiunea arterială este, de asemenea, favorizată datorită consumului de must.
Mustul de struguri este considerat un laxativ natural. Favorizează tranzitul intestinal, are proprietăți laxative și ajută la o funcționare optimă a sistemului digestiv și implicit a intestinelor.
Alegeți întotdeauna struguri copți, ajunși la maturitatea de consum. Veți evita începerea procesului de fermentație. Recomandarea specialiștilor este de a îndepărta boabele de struguri acre de pe ciorchine înainte de a prepara mustul. Strugurii proaspăt culeși se spală bine, pentru a se îndepărta toate impuritățile de pe suprafața boabelor.
Zdrobirea boabelor de struguri pentru must se face cu un zdrobitor special ori cu mâna, în cazul în care sunt puțini struguri. După preparare, mustul se păstrează în recipiente de sticlă, curate și uscate, și se astupă cu dopuri curate.
E nevoie de 4 kg de struguri (albi sau roșii), 1 kg de zahăr, pentru 3 litri de must.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook