Simona Ionescu / Redactor Șef

Must, rețeta tradițională de la bătrâni. E sănătate curată

Must, rețeta tradițională de la bătrâni. E sănătate curată
Mustul de struguri este băutura pe care o poți pregăti foarte simplu acasă. Nu este doar gustos, ci și benefic pentru întreg organismul. Consumul regulat, un pahar de must pe zi, poate stimula sistemul nervos, energiza organismul și reduce retenția de apă.

Must sau sirop de struguri este una dintre cele mai gustoase și aromate băuturi la început de toamnă. Dulce și aromat, mustul este sucul plin de vitamine și minerale. Îl făceau și bunicii și părinții noștri. Storceau strugurii cu picioarele ori în teasc. Putem face must și acasă.

Must de struguri. Sănătate curată

Mustul este gustos, dar și sănătos. Consumul regulat, un pahar de must pe zi, poate stimula sistemul nervos, energiza organismul și reduce retenția de apă.

Un pahar de must ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Ajută la favorizarea sănătății arterelor și funcționarea optimă a sistemului circulator.  Tensiunea arterială este, de asemenea, favorizată datorită consumului de must.

Mustul de struguri este considerat un laxativ natural. Favorizează tranzitul intestinal, are proprietăți laxative și ajută la o funcționare optimă a sistemului digestiv și implicit a intestinelor.

Must, rețeta tradițională

Alegeți întotdeauna struguri copți, ajunși la maturitatea de consum. Veți evita începerea procesului de fermentație. Recomandarea specialiștilor este de a îndepărta boabele de struguri acre de pe ciorchine înainte de a prepara mustul. Strugurii proaspăt culeși se spală bine, pentru a se îndepărta toate impuritățile de pe suprafața boabelor.

Zdrobirea boabelor de struguri pentru must se face cu un zdrobitor special ori cu mâna, în cazul în care sunt puțini struguri. După preparare, mustul se păstrează în recipiente de sticlă, curate și uscate, și se astupă cu dopuri curate.

Ingrediente

E nevoie de 4 kg de struguri (albi sau roșii), 1 kg de zahăr, pentru 3 litri de must.

Mod de preparare

  • Boabele de struguri culese de pe ciorchine se storc, iar sucul obținut se pune la fiert împreună cu zahărul pentru aproximativ o oră la foc mic. Spuma care se formează la suprafață, trebuie constant adunată.
  • După ce a fiert, se lasă mustul la răcit și se pune în sticle curate și uscate, care se închid ermetic. Mustul cu zahăr are o consistență mai groasă.

Metode pentru păstrarea mustului

  • După ce mustul a stat la limpezit (24 – 48 h) la o temperatură ce nu a depășit 10 grade C, se pune în sticle. Atenție!, nu se umplu sticlele în totalitate, ci se lasă 10-15% spațiu. Prin îngheț mustul se dilată și sticlele pot exploda. Ulterior, sticlele de must se pun la congelator și se păstrează acolo pentru toată perioada iernii. Atunci când vrei să consumi must, se scoate de la congelator cantitatea dorită și se ține câteva ore la temperatura camerei pentru a se decongela.
  • După ce strugurii au fost zdrobiți, mustul se lasă la limpezit peste care se adaugă hrean proaspăt dat prin răzătoare. La 10 litri de must se adaugă 100 de grame de hrean. Se pune totul într-o damigeană. Se lasă mustul cu hrean pentru aproximativ 2 săptămâni, după care se trage în sticle, filtrând prin tifon orice urmă de impurități ori hrean. Sticlele de must se păstrează în cămară, acolo unde temperatura este constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius. Sursa: farmaciata.ro și la-doi-pasi.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre