O minune de prăjitură grecească pentru diabetici. Protokalopita, adaptată și pentru cei care țin dietă

O minune de prăjitură grecească este Protokalopita. Cine a gustat odată nu s-a mai putut sătura. Și între vedetele noastră există „victime”. Gina Pistol e una dintre ele și s-a delectat cu această prăjitură superbă cat era însărcinată. Asta pentru că în București se găsește un loc unde prăjitura se prepară după rețeta tradițională.
Noi vă prezentăm astăzi rețeta adaptată pentru persoanele care suferă de diabet sau pentru cele care se află la dietă și doresc să consume acest dulce fără să se teamă de prea multe calorii.
Pentru prăjitură: 400 grame foi de plăcintă
500 grame iaurt
8 ouă
îndulcitor, echivalentul pentru 200 g zahăr
1 lingură extract de vanilie
300 ml suc de portocale proaspăt
un praf de sare
1 plic praf de copt
coajă rasă de la trei portocale mai mari, bio
Pentru sirop: 700 ml apă
îndulcitor, echivalentul pentru 300 g zahăr
o păstaie de vanilie
sucul stors de la două portocale mari, bio
coaja portocalelor, tăiată
Pentru decor: 2 portocale tăiate felii subțiri, cu coajă cu tot
Vă recomandăm să începeți cu prepararea siropului. Într-o cratiță se pun la fiert apa, sucul portocalelor, îndulcitorul și vanilia, alături de cojile portocalelor. Se lasă să fiarbă la foc mic până scade siropul aproximativ 100 ml (rezultă 600 ml de sirop).
Între timp, foile de plăcintă să taie fidea. Se pun într-un vas foarte mare și se răsfiră cu mâinile, atent ca să nu rămână lipite între ele. Albușurile și îndulcitorul, împreună cu praful de sare se bat cu mixerul. Separat, gălbenușurile se amestecă cu iaurtul, vanilia și cu sucul de la portocale.
După ce această combinație s-a omogenizat, se adaugă încet mestecând cu un tel, albușurile bătute spumă. Când toate s-au încorporat, se adaugă praful de copt, iar amestecul se toarnă peste foile de plăcintă. Se amestecă bine, astfel încât să se pătrundă bine compoziția, și să nu rămână porțiuni uscate.
Portokalopita se pune la copt într-o tavă de 30 x 30 cm, în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Înainte de a pune prăjitura la copt, deasupra se decorează cu felii subțiri de portocale. Se coace până ce prinde o culoare arămie. Se poate face și testul scobitorii, pentru a fi siguri. Când prăjitura este gata, siropul se toarnă deasupra ei în mod echilibrat astfel încât să o cuprindă în întregime. Ideal e ca siropul să rămână într-o peliculă fină deasupra prăjiturii. Este nevoie de minim o oră să fie lăsată Portokalopita să se pătrundă cu sirop, înainte de a o servi.
Face parte din echipa Rețete și vedete încă de la lansarea publicației, în 2020, aducând cu ea o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, la Evenimentul Zilei, dar și în agenții de presă internaționale (Agence France Presse și Associated Press) și radio (Radio 21). De asemenea, activează cu succes și în domeniul relațiilor publice, îmbrățișând proiecte de PR cultural și de business. Este, de mulți ani, PR-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și a co-fondator la o publicație unică în peisajul media național, dedicată celor mici și părinților lor, Știri pentru copii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook