Simona Ionescu / Redactor Șef

O minune de prăjitură grecească pentru diabetici. Protokalopita, adaptată și pentru cei care țin dietă

O minune de prăjitură grecească pentru diabetici. Protokalopita, adaptată și pentru cei care țin dietă
Portokalopita este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri pe care le puteți mânca în Grecia sau Cipru. Este, cum îi spune numele, un desert care conține portocale. Noi l-am adaptat și pentru aceia care, din rațiuni de sănătate, nu au voie să consume zahăr. Rezultatul e remarcabil, merită încercat.

O minune de prăjitură grecească este Protokalopita. Cine a gustat odată nu s-a mai putut sătura. Și între vedetele noastră există „victime”. Gina Pistol e una dintre ele și s-a delectat cu această prăjitură superbă cat era însărcinată. Asta pentru că în București se găsește un loc unde prăjitura se prepară după rețeta tradițională.

Noi vă prezentăm astăzi rețeta adaptată pentru persoanele care suferă de diabet sau pentru cele care se află la dietă și doresc să consume acest dulce fără să se teamă de prea multe calorii.

Ingrediente pentru Portokalopita

Pentru prăjitură: 400 grame foi de plăcintă

500 grame iaurt

8 ouă

îndulcitor, echivalentul pentru 200 g zahăr

1 lingură extract de vanilie

300 ml suc de portocale proaspăt

un praf de sare

1 plic praf de copt

coajă rasă de la trei portocale mai mari, bio

Pentru sirop: 700 ml apă

îndulcitor, echivalentul pentru 300 g zahăr

o păstaie de vanilie

sucul stors de la două portocale mari, bio

coaja portocalelor, tăiată

Pentru decor: 2 portocale tăiate felii subțiri, cu coajă cu tot

Mod de preparare

Vă recomandăm să începeți cu prepararea siropului. Într-o cratiță se pun la fiert apa, sucul portocalelor, îndulcitorul și vanilia, alături de cojile portocalelor. Se lasă să fiarbă la foc mic până scade siropul aproximativ 100 ml (rezultă 600 ml de sirop).

Între timp, foile de plăcintă să taie fidea. Se pun într-un vas foarte mare și se răsfiră cu mâinile, atent ca să nu rămână lipite între ele. Albușurile și îndulcitorul, împreună cu praful de sare se bat cu mixerul. Separat, gălbenușurile se amestecă cu iaurtul, vanilia și cu sucul de la portocale.

După ce această combinație s-a omogenizat, se adaugă încet mestecând cu un tel, albușurile bătute spumă. Când toate s-au încorporat, se adaugă praful de copt, iar amestecul se toarnă peste foile de plăcintă. Se amestecă bine, astfel încât să se pătrundă bine compoziția, și să nu rămână porțiuni uscate.

Portokalopita se pune la copt într-o tavă de 30 x 30 cm, în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Înainte de a pune prăjitura la copt, deasupra se decorează cu felii subțiri de portocale. Se coace până ce prinde o culoare arămie. Se poate face și testul scobitorii, pentru a fi siguri. Când prăjitura este gata, siropul se toarnă deasupra ei în mod echilibrat astfel încât să o cuprindă în întregime. Ideal e ca siropul să rămână într-o peliculă fină deasupra prăjiturii. Este nevoie de minim o oră să fie lăsată Portokalopita să se pătrundă cu sirop, înainte de a o servi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre