Făină, apă, sare și drojdie sunt ingredientele pe care gospodinele din Spania le folosesc pentru a realiza o delicioasă pâine. Iată cât de simplă e rețeta.
Ingredientele necesare
Pâinea se poate face fie rotundă, fie puteți împărți aluatul în două să obțineți două pâinici mai mici sau sub formă de baghetă (sau barra, cum spun spaniolii). Ingredientele necesare sunt: 1 1/3 căni cu apă, 1 plic cu drojdie uscată, ½ linguriță cu zahăr, 4 căni cu făină din orice tip, 1 ½ cu sare, 1 ou mai mare.
Mod de preparare
Încălziți 2/3 din cana cu apă și puneți într-un bol mai mare. Adăugați drojdia și zahărul și amestecați bine până s-a dizolvat complet. Într-un alt castron, amestecați făina și sarea. Folosind o lingură de lemn, adăugați treptat amestecul de făină și sare în amestecul de apă și drojdie.
Amestecați până se formează un aluat moale, iar dacă este cazul, mai adăugați puțină apă. Frământați aluatul timp de câteva minute. Puneți aluatul într-un castron și acoperiți cu un prosop umed din bumbac. Așezați castronul într-un loc cald, ferit de curenți și lăsați să crească aluatul timp de 40 de minute.
Lăsați aluatul să crească din nou timp de 15 minute
Frământați aluatul de cinci-șase ori și formați o bilă mare dacă doriți o pâine rotundă sau împărțiți în două pentru două pâini mai mici. Așezați aluatul pe o tavă tapetată cu pergament. Lăsați-l să crească într-un loc cald timp de 15 minute.
Încălziți cuptorul, iar într-un bol mic bateți oul cu o lingură cu apă. După ce a crescut, crestați partea de sus a aluatului și introduceți la cuptor pentru șapte minute. Scoateți din cuptor și folosind o pensulă, puneți ou pentru a crea o crustă lucioasă. Introduceți din nou la cuptor și lăsați în jur de 20-25 de minute. Pâinea este gata când devine aurie.
Trucuri pentru o pâine spaniolă perfectă
Condițiile din bucătărie, precum umiditatea și temperatura, pot afecta rezultatul oricărei pâini de casă. Este posibil să fie necesară ajustarea cantităților de făină și apă necesare pentru a obține un aluat potrivit.
Pâinea se păstrează neînvelită, la temperatura camerei. Dacă o feliați, depozitați-o într-un pungă de hârtie. Pentru a congela pâinea, puneți într-o pungă pentru congelator și îndepărtați cât mai mult aerul. Alternativ, înfășurați pâinea în folie de plastic, apoi în folie de aluminiu. Se poate păstra la congelator timp de trei luni.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook