Muzeul European al Pâinii, înființat în 2005 de Societatea Folclorică Varnavas și găzduit în Muzeul Popular Varnavas, include peste 3.000 de pâini conservate din 50 de țări. Aflat la doar 40 de kilometri de Atena, muzeul ascunde și un secret, o tradiție despre care puțini știu: pâinea brodată.
Printre altele, muzeul își propune să onoreze semnificația pâinii în cultura tradițională greacă, dar și arta pâinii grecești în sine. Pâinicile brodate, care sunt adesea numite „ploumisto psomi” sau „kentito psomi”, însemnând „colorate” sau „brodate” în greacă, se regăsesc și ele la Varnavas.
Pâinea este atârnată pe pereți
Vizitatorii care se plimbă prin muzeu vor vedea pâini atârnate pe pereți, la fel ca niște opere de artă. În partea din spate a unei camere, se află o recreație a unei expoziții tradiționale de nuntă. Piesa centrală este un uriaș „rulou de nuntă”, încadrat într-un geam.
În tradiția populară grecească, ruloul de nuntă, sau gamokoulourais, este o pâine decorată elaborat pregătită de rudele feminine înaintea nunții. Fiecare pâine este împodobită cu motive semnificative, de la florile de lămâi care simbolizează dorințe de abundență de copii, la florile de crin care evocă vești fericite.
Grecii împărțeau pâinea brodată în două categorii
Potrivit lui Milea Pappa, președinta și fondatoarea Muzeului European al Pâinii, pâinile decorative grecești se împart în două categorii. Pâinile din „Cercul Vieții” comemorau momentele esențiale din viața individului, inclusiv nașterea, botezul, logodna, căsătoria și, în cele din urmă, moartea, servind drept semne tangibile ale etapelor importante ale vieții.
Pâinile din categoria „Cercul Timpului” erau coapte pentru a celebra sărbători anuale și evenimente agricole, cum ar fi recolta.
Tradiția este veche de peste 100 de ani
Deși originile exacte ale pâinii brodate sunt neclare, tradiția datează de cel puțin 100 de ani. Istoric, cele care creau aceste pâini frumos ornamentate erau femei care învățaseră arta de la mamele și bunicile lor. Astăzi, doar un număr mic de femei continuă să păstreze arta pâinii brodate.
Cu toate acestea, Pappa menționează că muzeul a observat un interes tot mai mare pentru tradițiile și obiceiurile din trecut, în special în ceea ce privește ruloul de nuntă. Drept urmare, muzeul a lansat recent cursuri și programe educaționale de brodat pâine. Pappa subliniază cu mândrie că, în 2023, pâinea brodată a fost oficial recunoscută în Inventarul Național al Patrimoniului Cultural Imaterial al Greciei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook