Simona Ionescu / Redactor Șef

Păstăi, morcovi și conopidă la borcan pentru iarnă. Excelente garnituri pentru friptură

Păstăi, morcovi și conopidă la borcan pentru iarnă. Excelente garnituri pentru friptură
Printre castraveciorii şi gogonelele murate puse în cămară, ce aţi spune să adăugaţi şi câteva borcane de fasole picantă, morcovi și conopidă? La iarnă, vor fi excelente garnituri pentru friptură.

Puteți cumpăra și din magazine, dar făcute acasă par că au alt gust. Este vremea când gospodinele fac rezerve pentru la iarnă, când nu vor fi atât de multe legume proaspete. Uite câteva rețete pentru fasole păstăi, morcovi și conopidă la borcan pentru iarnă!

Păstăi la borcan, rețeta

Ingrediente: 500 g fasole verde păstăi fideluţă, 4-5 căţei usturoi, boabe de piper, sare neiodată.

Mod de preparare

  • Borcanele se vor umple cu apă, apoi se varsă într-un recipient mai mare. Se măsoară cantitatea de apă şi se adaugă sare, 1 lingură cu vârf de sare neiodată la 1 l apă.
  • Se fierbe apa şi se amestecă până se dizolvă sarea/şi se lasă la răcit.
  • Se sterilizează borcanele şi se menţin calde.
  • Se curăţa usturoiul şi se taie rondele.
  • Ghimbirul se curăţă şi se taie cubuleţe sau se rade pe râzătoare.
  • Păstăile se taie la lungimea borcanelor alese. Se aşază păstăile în borcane, strecurând printre ele condimentele.
  • Păstăile trebuie să stea fixe în borcane.
  • Se toarnă saramura şi se înşurubează capacele, într-un vas încăpător se aşază un şervet de bucătărie, se aşază borcanele şi se toarnă apă până la capace.
  • Se fierb la foc mic 15 minute din momentul în care apa începe să fiarbă.

Ardei gras la borcan, rețeta

O rețetă simplă am găsit la savoriurbane.com.

Ingrediente

5 kg ardei gras și gogoșar roșu, boabe de piper, 600 ml oțet, 50-60 grame de sare, 20 grame de zahăr.

Mod de preparare

Ardeii se spală și se pun pe un grătar încins bine. Se coc pe ambele părți, apoi se pun într-un vas și turnam apă rece. Se curață de pielițe și se pun într-un vas. Separat, se sterilizează borcanele.

Într-un vas, se pune sarea, zahărul, oțetul și sucul care se formează la ardei (cca 200 ml ), după ce se curață. Se amestecă bine până se dizolvă sarea. În fiecare borcan se pun alternativ ardei gras și ardei gogoșar astfel încât să obținem un colorit plăcut. Se adaugă boabe de piper și compoziția de oțet. Se lasă câteva minute fără a capsa borcanele pentru a mai completa lipsa compoziției de oțet și punem capacele.

Borcanele se introduc în baie de abur cca 15 minute. Se scot , se acoperă cu un șervet și se lasă până a două zi. Se păstrează la loc rece și aerisit.

Conopida murată la borcan, rețeta

Conopida murată la borcan este o rețetă simplaă pentru iarnă. Ce merge mai bine lângă o friptură suculentă: buchetele de conopidă crocante și potrivit de acrișoare, extrem de aromate de la usturoi, cimbru și mărar. Conopida murată se face în saramură cu puțin oțet.

Ingrediente

  • 1 kg de conpida desfăcută în bucățele
  • 3-4 fâșii de hrean
  • 1 ardei iute
  • 6-7 căței de usturoi
  • 10 rondele de morcov
  • 2-3 bețe uscate de mărar
  • 2-3 crenguțe de cimbru uscat.

Saramura fiartă se prepară foarte ușor din apă și sare specială pentru murături. La fiecare 1 litru măsurat de apă se pun câte 20 g sare grunjoasă. Se pun la fiert și să clocotească 5 minute.

Pentru un borcan de 1,7 litri intră circa 1 kg de conopidă cântărită după desfacerea în buchetele și îndepărtarea cotorului gros. Multiplicați rețeta în funcție de nevoi.

Mod de preparare

  • Se curăță conopida de frunze și se îndepărtează cotorul tare. Buchetele se spală  bine și se scurg într-o strecurătoare.
  • Se curăță usturoiul, țelina și morcovul. Apoi, pregătim ardeii iuți, fâșiile de rădăcină de hrean și bețele de mărar și cimbru uscat.
  • Morcovul îl puteți felia cu un cuțit ondulat pentru ”impresie artistică” a murăturilor.
  • Borcanele pentru murături trebuie să fie curate, spălate și clătite bine.
  • Pe fundul borcanului am pus o coroniță din mărar, cimbru uscat și o fâșie de hrean.
  • Se îndeasă buchetelele de conopidă în borcan, cât mai strâns. Printre ele se pun căței de usturoi, ardei iute întreg și încă 2 fâșii de hrean, precum și rondele ondulate de morcov.
  • Deasupra se pune o coroniță de mărar uscat, cimbru și hrean. Bețele tări de mărar apasă conopida și o țin sub saramură.
  • Se toarnă saramura fierbinte (nu uitați să puneți metal sub borcane, o tavă sau cuțite, ca să nu plesnească), până ce toate borcanele au fost pline ochi cu saramură.
  • Nu aruncați saramura rămasă pentru că avem nevoie de ea a doua zi!
  • Borcanele se lasă deschise 24 de ore, pe masa de bucătărie, acoperite partial cu capacele Procesul de fermentație va începe în acest răstimp, iar la suprafață se va forma o spumă care nu trebuie îndepărtată.
  • Abia a doua zi, se adaugă câte o lingură de oțet de masă în fiecare borcan și completați la nevoie cu saramura rămasă. SE pun capacele și ne asigurăm că sunt ermetice.
  • În primele zile zeama se tulbura, semn că începe fermentația. După 2-3 săptămâni moarea se va limpezi de la sine.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre