„Regina” prăjiturilor care se prezintă cu susul în jos este celebra tartă Tatin, despre care am scris pe larg în Rețete și vedete. Aceasta a fost inventată dintr-o greșeală, de două surori. Ea a plăcut însă așa de mult, încât nu doar că a devenit celebră în toată lumea, dar mulți alți patiseri s-au inspirat din această prăjitură și au inventat noi formule.
Ingrediente pentru tartă răsturnată cu banane
Pentru topping: Spray de gătit antiaderent, pentru ungere
3 banane abia coapte, ferme, tăiate pe lungime
3/4 cană de zahăr granulat
2 linguri de apă
Pentru aluat: 1 cană de zahăr brun deschis
3 banane foarte coapte, făcute piure
3/4 cană de ulei de măsline extravirgin
1/2 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsime sau smântână slabă
2 lingurițe de extract de vanilie
2 ouă mari, la temperatura camerei
2 căni de făină de toate tipurile
1 linguriță de sare
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
1 cană de ciocolată neagră sau ciocolată neagră tocată mărunt
View this post on Instagram
Mod de preparare
Pregătiți toppingul. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți o tavă rotundă de tort cu spray antiaderent și tapetați-o cu pergament. Așezați bananele cu partea tăiată în jos pe pergament, aranjându-le sau tăindu-le pentru a se potrivi. Într-o cratiță medie, combinați zahărul și apa la foc mediu-înalt. Gătiți, scuturând cratița dacă este necesar, până când se formează un caramel de culoarea chihlimbarului, aproximativ 6 minute. Se toarnă imediat peste banane, într-un strat uniform.
Pregătiți aluatul. Într-un castron mare, bateți zahărul brun și bananele pasate până când se formează o pastă relativ omogenă. Bateți uleiul de măsline, iaurtul, vanilia și ouăle până când sunt bine încorporate. Adăugați făina, sarea, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, scorțișoara și nucșoara. Se amestecă până când se încorporează și nu mai există buzunare de făină, apoi se adaugă chipsurile de ciocolată neagră.
Turnați aluatul peste bananele acoperite cu caramel și neteziți cu o spatulă de cauciuc. 5. Coaceți timp de 55 – 60 de minute, până când prăjitura devine aurie și ușor crăpată.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook