Rețeta tradițională de plăcintă cu mere, ca la mama sau bunica este cea în care aluatul se prepară cu untură de porc, aluat specific românesc. Puteți înlocui untura cu unt gras, cu peste 80% grăsime, dar nu ezitați, măcar odată să preparați aluatul cu untură și o să vedeți diferența la frăgezime și la textură.
Ingrediente
Pentru aluat de plăcintă: 200 gr untură sau 250 gr unt cu 82% grăsime, 500 g făină(+50 g), 250 ml apă, 50 ml ulei, 1 lingură oțet, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță sare
Pentru umplutură: 2 kg mere ușor acrișoare, 3-4 linguri de zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 1 linguriță de scorțișoară, pudră
Plăcintă cu mere. Rețeta tradițională pas cu pas – Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului pentru plăcintă cu mere, care trebuie să stea la frigider o oră până se întărește grăsimea. Amestecăm într-un vas: sarea, zahărul, uleiul, oțetul și apa rece. Cernem făina într-un bol, facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo amestecul din vas, apoi începem să încorporăm făina în acest amestec. Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.Presărăm făină pe blatul de lucru și întindem aluatul cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât se poate de subțire.
Ungem foaia cu grăsimea moale (untura sau untul), presărăm o mână de făină peste unsoare și rulăm foaia strâns. Apoi ungem ușor și ruloul cu puțină grăsime și îl răsucim strâns sub formă de melc. Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la frigider, până se întărește grăsimea și îl putem folosi.
Între timp, ne ocupăm de mere, pe care le dăm pe răzătoare și le caramelizăm pe foc, împreună cu zahărul, până își schimbă culoarea. Nu e necesar să le curățăm de coajă că pierdem o parte din dulceața lor. Le lăsăm apoi să se răcească și adăugăm peste ele, zahărul vanilat și scorțișoara.
Cum asamblăm și coacem delicioasa plăcintă
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade, pentru a avea timp să se încălzească. Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în două. Întindem prima parte de aluat pe masa înfăinată și îl transferăm în tava unsă cu puțină grăsime și presărată cu făină. Înțepăm foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță.
Peste aluat, întindem umplutura de mere. Întindem și a doua foaie de aluat și o așezăm peste mere. Cu un cuțit zimțat, crestăm foaia de aluat de deasupra, doar ușor, marcând porțiile de plăcintă cu mere. Coacem delicioasa plăcintă cu mere pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până se rumenește frumos la suprafață. O lăsăm să se răcească, o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie, de preferință, sau cu aromă de scorțișoară și o porționăm.
Sursa: Chefi la cuțite
Brigitte Bardot, cea mai frumoasă femeie cu suflet de criminal. Șocantele ei tentative de sinucidere
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook