Simplu și rapid de preparat, cu ingrediente puține și la îndemâna oricui, prăjitura Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan, este ideală ca desert de weekend, sau, de ce nu, pe un platou cu prăjituri festive.
Prin anul 1975 era lansată prima carte de bucate după Silvia Jurcovan, denumită ”Carte de bucate pentru tinerele gospodine”. Multe dintre rețetele de atunci se regăsesc și în zilele noastre la fel de îndrăgite, însă puțin mai îmbunătățite, datorită ingredientelor apărute ulterior. De exemplu, pe atunci glazura de ciocolată se prepara din cacao cu unt și zahăr, iar acum se prepară din ciocolată cu smântână pentru frișcă, ciocolata fiind un ingredient rar în acea perioadă.
Ingrediente pentru Prăjitură Jerbo
500 gr făină, 200 gr unt, 2 ouă, 250 gr smântână, 100 gr zahăr pudră, 25 gr drojdie, 1 praf de sare, voaja de la o lămâie (ingrediente aluat pentru 4 foi de 20/30 cm); 900 gr gem de prune sau marmeladă, 250 gr nuci, 200 gr zahăr (ingrediente pentru umplutură); 250 gr zahăr, 50 gr unt, 30 gr cacao sau 250 gr ciocolată, 200 ml smântână pentru frișcă (ingrediente pentru glazură)
Mod de preparare pentru Prăjitură Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan
Preparare aluat pentru foi. Se pun într-un bol drojdia și zahărul și se freacă până se lichefiază. Se adaugă untul moale, ținut la temperatura camerei și se omogenizează bine compoziția. Apoi se adaugă, pe rând ouăle, coaja de lămâie răzuită și smântâna. La final, se adaugă făina amestecată cu sarea și se frământă un aluat ușor ferm și nelipicios. Aluatul se acoperă și se lasă la odihnit 10-12 minute, la temperatura camerei, apoi se împarte în patru.
Cât timp aluatul stă la odihnit se prepară umplutura. Se amestecă gemul de prune cu zahărul până acesta se topește și se trece prin sită pentru a deveni fin. Apoi se amestecă cu nuca măcinată foarte fin. Dacă se folosește marmeladă nu se va mai trece prin sită, deoarece marmelada este mai fină și densă. Împărțim compoziția pentru umplutură în trei părți egale.
Cum asamblăm și coacem prăjitura Jerbo sau Gerbeaud
Încălzim cuptorul la 180 de grade. Tapetăm tava cu hârtie de copt. Presărăm făină pe masa de lucru și întindem prima foaie de aluat de dimensiunea tăvii de copt. O transferăm în tavă și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc. Întindem prima parte de umplutură peste ea și o nivelăm uniform.
Întindem a doua foaie de aluat pe masa înfăinată, o înțepăm cu furculița din loc în loc și o transferăm în tavă. Urmează un alt strat de umplutură și tot așa, ultimul strat find din foaie de aluat.
Dăm tava cu prăjitura la cuptor și o coacem la 180 de grade, pentru 35-40 de minute. O lăsăm să se răcească complet înainte de a o glazura.
Între timp prepararăm glazură de ciocolată. Dacă optăm pentru glazura clasică, punem toate ingredientele într-un vas, pe baie de aburi și amestecăm până se topesc și se omogenizează compoziția. O lăsăm să se tempereze 7-8 minute și o turnăm peste prăjitura răcită.
Dacă optăm pentru a doua variantă, punem smântâna la încălzit și topim în ea ciocolata ruptă în bucăți. Amestecăm până se topește ciocolata și se omogenizează compoziție. La fel, o lăsăm să se tempereze ușor și o turnăm peste prăjitura răcită.
Dăm prăjitura Jerbo sau Gerbeaud la rece până se întărește glazura, apoi o putem porționa frumos și servi.
Sursa: Chefi la cuțite
Exclusiv. Seamănă ca două picături: una e româncă, soție de Principe, alta e actriță la Hollywood
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook