Simona Ionescu / Redactor Șef

Putin „nu a putut rezista” raței Peking la o cină cu președintele chinez Xi Jinping. Prezentăm rețeta!

Putin „nu a putut rezista” raței Peking la o cină cu președintele chinez Xi Jinping. Prezentăm rețeta!
Aflat în vizită în China, președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre care se știe cât ține la imaginea și silueta sa, n-a putut să reziste raței Peking servită la cina cu președintele Chinei. Cine dorește să guste o asemenea minunăție, poate încerca această rețetă.

Într-o conferință de presă din China, președintele Vladimir Putin a mărturisit că a fost atât de bună rața Peking, că nu s-a putut opri, a precizat Axar.az, potrivit TASS. Iată și rețeta acestei delicatese.

„Erau două bucăți acolo, mi-am spus că voi mânca doar o singură bucată”

„Ce mâncare îmi place cel mai mult? Probabil că o știu peste tot în lume, o știu sută la sută. Pot să spun: rață Peking. Erau două bucăți acolo, mi-am spus că voi mânca doar o singură bucată, dar nu am putut rezista, așa că am mâncat-o și pe a doua”, a spus Putin.

Ingredientele necesare

Ingredientele necesare unei gustoase rațe Peking sunt 1 rață de aproximativ 2,5 kg, 2 linguri cu sare fină. Pentru sirop: 2 linguri cu maltoză (zahăr de malț), 120 ml apă fierbinte – aproximativ ½ cană. Pentru umplutură: 2 tulpini de ceapă verde, 1 căpățână de usturoi, 2 mere tăiate în patru, 4 anason stelat, 4 frunze de dafin, 2 bucăți de scorțișoară.

Pentru sos: 3 linguri cu sos de fasole dulce, 1 linguriță cu zahăr, ceapă verde tăiată julien. Maltoza o puteți înlocui cu miere. În acest caz, amestecați 2 părți de miere cu 1 parte de apă fierbinte. De asemenea, sosul se fasole dulce se poate înlocui cu sos galben de soia sau un sos de prune.

Mod de preparare

Tamponați rața cu hârtie de bucătărie, apoi frecați bine toată pasărea cu sare, atât în exterior cât și în interior. Așezați rața pe un grătar și puneți dedesubt pentru a colecta eventualele scurgeri. Lăsați să se odihnească timp de o oră.  Aduceți la fierbere aproximativ 1½ litri de apă (aproximativ 6 căni), apoi turnați ușor peste întreaga rață. Aveți grijă să întoarceți rața și pe partea cealaltă. Dacă, din întâmplare, rața mai are pene pe piele, acestea vor fi îndepărtate cu ajutorul unei pensete.

Rața se ține la frigider neacoperită

Rață Peking, curcubeu pe cerul gurii. Sursă foto: redhousespice.com

Într-un castron, amestecați maltoza sau mierea cu apă caldă și oțet până se dizolvă complet. Ungeți cu pensula un strat de amestec peste pielea de rață. Se lasă să se odihnească la frigider timp de 1 oră, apoi se unge un alt strat. Păstrați rața la frigider neacoperită (deasupra raftului și în interiorul unei tăvi) timp de 24 până la 48 de ore.

Rața se introduce la rotisor sau la cuptor la temperatura camerei

Cu o oră înainte de prăjire, scoateți rața din frigider pentru a o aduce la temperatura camerei. Puneți toate ingredientele pentru umplutură (ceapă, usturoi, mere, anason, scorțișoară și frunze de dafin) în cavitate. Folosiți scobitori sau țepușe pentru a sigila deschiderile cavității. Preîncălziți cuptorul la temperatură mare și așezați rața pe raftul din mijlocul acestuia, cu partea pieptului orientată în sus.  

În partea de jos a cuptorului puneți o tavă, pentru a strânge toată grăsimea care se scurge în timpul coacerii. Așezați o tavă de prăjire în partea de jos a cuptorului pentru a colecta grăsimea care se scurge în timpul prăjirii. Se lasă să se gătească timp de 15 minute. Reduceți apoi temperatura la 180-200 de grade, acoperiți vârfurile aripilor și capătul picioarelor cu folie de aluminiu și lăsați la cuptor încă 60 de minute.

Tăiați rața în bucăți și consumați cu sos

Scoateți rața din cuptor și lăsați-o să se odihnească. În timp ce așteptați, pregătiți sosul. Adăugați într-o tigaie ½ lingură de grăsime de rață colectată în timpul prăjirii. Adăugați sosul de fasole dulce și zahărul. Amestecați și fierbeți la foc mic până când apar bule mici. Se transferă într-o farfurie mică de servire. Tăiați rața în bucăți și consumați cu acest sos.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre