Să facem un exercițiu de imaginație: morcovi dulci și crocanți, pudră de scorțișoară, miere, sirop de arțar… și am enumerat doar o parte din ingrediente. Puteți prepara rețeta ca atare sau puteți opta pentru varianta vegană, optând pentru ingrediente specifice disponibile în supermarketuri.
Rețeta conține skyr. Dacă nu l-ați descoperit încă în supermarketuri, vă spunem că este un produs lactat specific țărilor nordice. Are consistența iaurtului strecurat, dar o aromă mai blândă. Skyr poate fi clasificat ca fiind o brânză proaspătă din lapte acru, asemănătoare cu brânza de vaci consumată ca un iaurt în statele baltice, Țările de Jos, Germania și Rusia.
Mai amintim că scorțișoara din preparat aduce multe beneficii organismului. Aceasta este mai bogată în antioxidanți decât usturoiul și oregano. Scorțișoara este plină de antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și are proprietăți antiinflamatorii
Ingrediente pentru morcovi gratinați cu cremă de brânză (2 porții)
6-8 morcovi
ulei pentru gătit
2 lingurițe de scorțișoară
sare și piper
200 g de năut
1 lingură de sirop de agave sau de miere
3 lingurițe de pastă de ardei, alternativ pastă de tomate
Cremă de brânză: 400 g Skyr ( optați pentru varianta vegană dacă doriți)
2 linguri de făină de migdale (opțional)
75 g de feta (vegană, opțional) fărâmițată
Topping: 1 lingură de ulei
zeama de la o jumătate de lămâie
1 mână de pătrunjel proaspăt tocat
View this post on Instagram
Mod de preparare
Se pun morcovii cu ulei, scorțișoară, sare și piper într-o tavă de copt și se introduc în cuptor pentru 25 de minute (cuptor cu ventilator, 200 de grade Celsius). Se amestecă toate ingredientele pentru pasă: skyrul cu făina de migdale și brânza feta. Apoi se întind pe o farfurie.
Se amestecă năutul, siropul de agave sau mierea cu pasta de ardei ( sau de roșii) și cu morcovii copți apoi se întinde totul peste amestecul de brânză. Stropiți cu ulei, zeamă de lămâie și presărați deasupra pătrunjelul. Se servește cu pâine naan, focaccia sau pâine prăjită.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook