Langoșii sunt preparate originare maghiare. Numele de „lángos” din maghiară provine de la cuvântul „láng”, care înseamnă „flacără”. Astăzi langoșii se prăjesc în ulei, însă înainte oamenii coceau aluatul langoșilor pe o plită, la foc mare, de unde și asocierea cu flacăra. Conform dicționarului din Beszterce de la începutul secolului al XV-lea, cel mai vechi dicționar maghiar cunoscut, langoșul are ca rudă îndepărtată preparatul panis focacius, atribuit romanilor. De la acesta derivă și focaccia.
Am putea spune, astfel, că langoșul are străbunici în Italia. Dar există și „rude” în alte țări. O variantă a lui se consumă în Turcia, unde se numește „lalanga”, iar alta în Grecia, unde poartă numele de „lalagia”.
Langoșii se mănâncă de foarte mult timp. Unul din motive e pentru că nu ai nevoie de prea multe ingrediente pentru a-i face și, cel mai important, acestea nu sunt scumpe. Fiind vorba de un preparat vechi, de-a lungul timpului au apărut fel și fel de rețete. Totuși, principalele ingrediente sunt drojdia, făina, uleiul, apa sau laptele și zahărul.
Rețeta de langoși a lui Chef Adi Hădean – Ingrediente
250 g de făină,
10 g drojdie,
150 ml apă,
50 ml de ulei,
sare și zahăr
Mod de preparare
Toate aceste ingrediente se amestecă, iar aluatul rezultat se frământăbine. Apoi se lasă la dospit până își dublează volumul. Ducă ce s-a dublat în volum, se împarte în bucăți egale, care se întind cu sucitorul și se frig în baie de ulei încins.
Opțional, acești langoși pot fi umplu cu diverse ingrediente. Dacă doriți langoși dulci, atunci puneți în interior cremă de ciocolată sau dulceață. Pentru variantele sărate, cele mai folosite combinații sunt brânza telemea, cu sau fără mărar tocat, cașcavalul, care se va întind foarte frumos, sa varza călită. Trebuie însă să fiți foarte atenți să lipiți bine marginile, pentru ca umplutura să nu înceapă să curgă în timpul preparării.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook