Plăcinta sârbească cu unt este un fel de aluat foietaj simplu pe care îl poate prepara foarte ușor și un începător într-ale bucătăriei.
Ingrediente pentru plăcintă sârbească cu unt
800 g de făină
40 g drojdie proaspătă
2 lingurițe de zahar
2 lingurițe de sare
200 ml lapte
200 ml apă călduță
1 ou
100 ml ulei
100 g de unt ( sau margarină)
1 ou
Semințe de susan, albe sau negre, ori amestecate, pentru decor
View this post on Instagram
Mod de preparare
Pentru început, se sfărâmă drojdia în lapte, se adaugă zahărul și puțină făină, se amestecă și se lasă să crească. În vasul în care se va frământa aluatul se cerne făina, se adaugă sarea, oul, ulei, drojdie crescută inițial și, cu adaos de apă, se frământă aluatul până se obține un bol omogen. Apoi se lasă la dospit, să-și dubleze volumul. După aceea, împărțiți aluatul în 12 părți egale și o parte mai mică. Formați bile și lăsați aluatul să se odihnească timp de 10 minute.
Întindeți primele 6 bile în cercuri, ungeți-le cu margarină moale sau unt încălzit și aranjați-le una peste alta. Peste ultimul strat nu puneți nimic. Lăsați bucățile deoparte. Apoi, repetați procesul cu celelalte 6 bile. Tăiați primele cercuri stratificate în optimi triunghiulare, precum vedeți în clipul video atașat, și aranjați-le într-o tavă cu diametrul de 26 cm tapetată cu hârtie de copt. Așezați optimile unul peste altul la jumătatea tăvii.
Repetați procedura cu celelalte cercuri, umplând cealaltă jumătate de tavă. Formați din ultima bucățică de aluat lăsată deoparte o bilă și puneți-o în mijlocul tăvii pentru a da construcției un aspect de floare. Mai lăsați tava astfel pregătită într-un loc călduț, pentru ca plăcinta sârbească cu unt să mai crească, aproximativ o jumătate de oră. Înainte de coacere, ungeți-o cu un ou bătut, stropiți cu semințe de susan și puneți-o în cuptorul preîncălzit timp de 35 – 40 de minute la temperatura de 200° C.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook