Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta lui Florin Dumitrescu pentru cei mai pufoși papanași. Și câteva trucuri de la celebrul bucătar

Rețeta lui Florin Dumitrescu pentru cei mai pufoși papanași. Și câteva trucuri de la celebrul bucătar
Unii spun că sunt originari din Moldova, alții că inventatorul celui mai iubit desert al românilor ar fi Imperiul Austro-Ungar. Indiferent care ar fi adevărul, nimeni nu rezistă în fața unei porții de papanași. Cum să-i pregătiți după rețeta chefului Florin Dumitrescu.

Prăjiți, cu smântână și dulceață sau fierți, aromați cu vanilie și coajă de lămâie, când vine vorba de papanași nu rămâne nici o bucățică în farfurie. Iată rețeta lui Florin Dumitrescu și câteva trucuri pentru cei mai pufoși papanași.

Ingredientele necesare

Pentru a prepara cei mai gustoși papanași, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g brânză de vaci, grasă, fără mult zer, o lingură cu bicarbonat, zeamă de lămâie, 3 ouă, 3 linguri cu zahăr, 200 g făină, ulei, smântână, dulceață.

Mod de preparare

Stingeți într-un bol o lingură cu bicarbonat de sodiu cu zeamă de lămâie. Adăugați apoi 500 g brânză de vaci, având grijă să scurgeți zerul înainte. Mixați câteva minute, dar nu folosiți viteza mare. Puneți apoi cele trei ouă, trei linguri cu zahăr, mixați, apoi adăugați făina. Mixați din nou până când veți obține un aluat care să nu fie nici moale, dar nici tare, ci doar ușor lipicios.

Papanașii se prăjesc în baie de ulei

Formați biluțe din aluat folosind o lingură și prăjiți într-o baie de ulei, pentru a se rumeni pe toate părțile. Gogoșelele se vor scoate pe un prosop de hârtie, pentru ca tot uleiul în exces să fie absorbit. Se ornează cu smântână și dulceața preferată.

Rețetă din bunici pentru papanași fierți

Papanași fierți ca în Ardeal. Sursă foto: e-retete

O rețetă minunată de papanași fierți a prezentat-o Bogdan Roman, un bucătar din Sibiu, care a arătat cât de talentat este la emisiunea Masterchef. Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 500 g brânză de vaci grasă, 3 ouă, 7-8 linguri cu griș, 3 linguri cu zahăr, 4-5 linguri cu unt topit, 2-3 linguri cu zahăr pudră, opțional scorțișoară, vanilie, rom, lămâie.

Mod de preparare

„Personal îi prefer aşa simpli, fără adaosuri şi fără pesmet. Doar cu un pic de unt topit pe deasupra lor şi cu puţin zahăr pudră. Aşa a învăţat bunica mea această reţetă de la bunica ei”, a spus Bogdan Roman, conform Adevărul.

Bateți bine ouăle și adăugați brânza de vaci și grișul și amestecați foarte bine până obțineți un aluat moale. Puneți la fiert o oală cu apă în care ați adăugat puțină sare. Când a început să fiarbă, adăugați papanașii formați cu o lingură unsă cu ulei.

Papanașii sunt gata atunci când se ridică la suprafață. Scoateți din apă folosind o spumieră și puneți pe farfurie. „Presărăm puţin zahăr pudră şi turnăm câte o linguriţă mică de unt topit pe fiecare în parte”, a explicat bucătarul. Cine dorește, poate adăuga și dulceața preferată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre