Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta momentului. Românii au inventat „papanașii Dubai”

Rețeta momentului. Românii au inventat „papanașii Dubai”
E lucru știut: când vine vorba de inventivitate, românii sunt campioni. Suntem în stare să adaptăm orice și chiar spunem că ne iese mai bine decât originalul. În plină „febră” a ciocolatei Dubai, românii au inventat și alte preparate.

Cum papanașii sunt un desert nelipsit din meniul românilor, era imposibil să nu fie și ei adaptați trendului gastronomic al momentului. După ciocolata Dubai și alte deserturi derivate, au apărut și „papanașii Dubai”. Conțin cataif și cremă de fistic, în rest se prepară relativ ușor, urmând rețeta originală.

Ingrediente pentru „papanași Dubai” (8 – 10 porții)

◾️ 750 g brânză dulce de vacă, bine scursă de zer 

◾️ 2 ouă 

◾️ 60 g zahăr 

◾️ 1 plic de zahăr vanilat 

◾️ Esență de vanilie 

◾️ Coajă rasă de lămâie (n.r. alegeți lămâi din culturi bio) 

◾️ Un praf de sare 

◾️ 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu 

◾️ 375 g făină 

Pentru „glazura Dubai”

◾️ 1 – 2 mâini de cataif prăjit (se găsește deja prăjit sau îl prăjiți înainte în tigaie, până se rumenește) 

◾️ 2 linguri de cremă de fistic 

◾️ 1 lingură de fistic prăjit și sărat 

Crema topping

◾️ 80 – 100 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime) 

◾️ 100 g ciocolată albă 

◾️ Zahăr pudră (pentru decor)

Mod de preparare

Într-un castron mare, puneți brânza bine scursă, ouăle, coaja de lămâie, esența de vanilie, zahărul, zahărul vanilat, sarea și bicarbonatul de sodiu. Cerneți făina și o adăugați treptat, amestecând ușor, până ce obțineți un aluat lipicios. E important să nu adăugați prea multă făină.

Modelați papanașii. Împărțiți aluatul obținut în 8 – 10 bucăți egale. Pe blatul de lucru presărat cu făină, modelați bile pentru baza papanașilor, iar în mijlocul fiecărui papanaș faceți o gaură cu degetul. Separat, modelați bile mici care vor intra în găurile formate anterior.

Încălziți mult ulei într-o tigaie adâncă. Prăjiți papanașii la foc mediu, asigurându-vă că sunt prăjiți uniform pe ambele părți, timp de 6 – 8 minute. După ce ați copt papanașii, pregătiți glazura Dubai, amestecând cataiful prăjit cu crema de fistic într-un castron. Fisticul prăjit și sărat trebuie mărunțit cu un cuțit.

Preparați și crema pentru topping, încălzind smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. După ce opriți focul, adăugați ciocolata albă tăiată cubulețe și amestecați până se topește complet.

În final, asamblați rețeta românească de „papanași Dubai”. Peste bucățile mari puneți o cantitate generoasă de cataif cu cremă de fistic, apoi bila mai mică și ornați cu crema de smântână. La final, presărați deasupra fisticul tocat.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre