Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta pentru hrean ras în oțet. Ce beneficii aduce această legumă

Rețeta pentru hrean ras în oțet. Ce beneficii aduce această legumă
Hrean ras în oțet este ”curcubeu în cerul gurii”, cum spunea o reclamă. Se face ușor și se poate consuma în orice anotimp, lângă un rasol, o friptură, la sandvișuri. Aceată legumă rădăcinoasă are și remarcabile proprietăți terapeutice.

Hreanul ras cu oțet se poate păstra în borcane mai multe luni. Este foarte sănătos și gustos.

Rețeta pentru hrean ras în oțet

Hreanul în oțet este un condiment excelent, dar are remarcabile proprietăți terapeutice fiind un aliat de nădejde al sănătății famillior noastre.

Ingrediente

  • 100 g hrean ras
  • 10 g zahăr
  • 5 g sare
  • 1 lingură de oțet simplu de 9 grade
  • 20 ml apă

Mod de preparare

  • Hreanul se curăță în spatii bine ventilate, ca să nu vă dea lacrimile.
  • Hreanul se spală și apoi se curăță cu un cuțit sau cu peeler-ul. Astfel coaja iese în strat subțire și nu se aruncă mult hrean.
  • Se amestecă apa, oțetul, zahărul și sarea. Se așteaptă până se dizolvă toată sarea și zahărul.
  • Se adauga hreanul ras și se amestecă bine. Dacă faceți o cantitate mare, se poate frământa cu mâna pentru că se se omogenizeze bine.
  • Se pune in borcane, se indeasă bine, să nu aibă goluri de aer și se inchide borcanul ermetic.

Ce beneficii aduce hreanul

Originar din Europa, hreanul a fost folosit în medicină tradițională, în numeroase remedii, fie că extract (sub formă unui ulei), fie sub formă uscată sau sub formă de rădăcina proaspătă.

În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infecțiile urinare, afecțiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrită și întinderile musculare.

Unii sunt de părere că ar putea fi un remediu pentru migrenă și se crede că datorită capacității sale de a îngusta vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însă nu există studii clinice care să susțină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.

Un studiu1 arată că, de fapt, hreanul conține compuși chimici care lupta contra cancerului, numiți glucozinolati. Studiul din 2016, de la Universitatea din Illinois arată că hreanul conține compuși chimici care ar putea ajută la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer în corpul uman. Oamenii de știință au putut să găsească pentru prima dată o asociere între hrean și activarea anumitor enzime de detoxifiere.

Cercetătorii subliniază că hreanul conține de 10 ori mai mulți glucozinolati decât „ruda” sa, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun că nu va trebui să mâncăm hrean în cantități de ordinul kilogramelor: o linguriță din acest condiment aromat este suficientă pentru a ne bucură de beneficiile rădăcinii de hrean.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre