Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a lansat nu demult un videoclip despre istoria bucătăriei în Egipt, prezentând cea mai veche rețetă cunoscută în țara nord-africană. Este vorba de piure de linte, o rețetă care datează din secolul al III-lea și a fost scrisă de o persoană care vorbea fluent limba greacă. E posibil și ca rețetă scrisă pe papirus să provină din Grecia.
Ingredientele necesare
Conform informațiilor oferite de greekreporter.com, egiptenii antici consumau linte încă din preistorie sau din jurul anului 4000 î.Hr. Cu toate acestea, faptul că rețeta de linte este scrisă în limba greacă indică faptul că aceasta făcea parte și din dieta grecilor.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Pentru a pregăti piure de linte ca în Egiptul Antic aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 ½ căni cu bulion, 1 ceapă medie tocată, 1 ¼ cană cu linte roșie, 1 linguriță cu anason, 1 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu mărar. Se amestecă totul la blender (nu se știe cum procedau strămoșii) și se încălzește până la temperatura dorită.
Cea mai veche rețetă descoperită datează din jurul anului 1800 î.Hr.
Cea mai veche rețetă scrisă care a fost descoperită până în prezent este o rețetă pentru bere. Aceasta a fost înregistrată pe o tăbliță de lut sumeriană care datează din jurul anului 1800 î.Hr. și detalia ingredientele și procesul de fabricare a berii. O băutură de bază în societatea mesopotamiană.
Grecii au fost în Alexandria de acum două milenii
Potrivit lui Herodot, grecii au locuit în Egipt cel puțin din secolul al VII-lea î.Hr. Acesta a vizitat Egiptul în secolul al V-lea î.Hr. și a afirmat că grecii au fost unul dintre primele grupuri de străini care au trăit vreodată în regiune.
Povestea elenismului în Alexandria, al doilea oraș ca mărime din Egipt, datează de mai bine de două milenii și este marcată de așezarea primei pietre de către Alexandru cel Mare. Ca parte a primei străzi a orașului, în anul 331 î.Hr.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook