Felii subțiri de blat, număr cu soț, cremă intensă, glazură crocantă. ”Dobostorta” este o rețetă ungurească ce face furori și în România, de generații. Inventat la Budapesta, tortul Doboș a fost degustat în premieră de Împărtaul Franz Josef și Împărăteasa Sisi.
Tortul a fost prezentat în 1885, la prima Expoziţie Generală. Era prima prăjitură cu cremă din unt. În epocă torturile erau excesiv decorate, cu etaje şi cremă de frişcă, nu se concepea unt îndulcit. Se spune că rețeta a fost ținută secret timp de 21 de ani.
Vă prezentăm modul de preparare a tortului Doboș. Merită să încercați rețeta pentru a obține un desert senzațional pe care rar îl mai găsiți astăzi în cofetării.
Rețeta pentru Tort Doboș
Ingrediente
100 g făină, 100 g zahăr pudră, 6 ouă, 30 g unt (pentru foi); 200 g zahăr pudră, 370 g unt, 4 ouă, 200 g ciocolată amăruie (peste 50% cacao), 35 g cacao, un praf de sare (pentru cremă); 100 g zahăr, o picătură oțet, o linguriță rasă unt (décor).
Mod de preparare
Din ingredientele pentru blat se mixează albușuri cu 50 g zahăr pudră. Separat, se mixează gălbenușurile cu restul de zahăr, apoi se încorporează crema de albușuri, se adaugă untul topit și făina. Se coc 6 foi de tort cu diametrul de 22 cm, la 160 grade C, câte 10 minute.
Pentru cremă se mixează ouăle cu zahărul, 3 minute. Se pune compoziția în baie de aburi, când s-a îngroșat se ia de pe foc și se amestecă. Se topește ciocolata și se adaugă în cremă. Separat se mixează untul, cacaoa și sarea, iar peste se adaugă crema obținuta anterior, mixând după fiecare adaos. Crema se lasă la frigider cinci minute, apoi se poate întinde peste prima foaie de tort.
Deasupra se pune a doua foaie, încă un strat de cremă și tot așa până rămâne o singură foaie. Se îmbracă tortul și pe lateral în cremă, apoi se pune și ultimul blat.
Pentru glazură se topește zahărul. Când începe caramelizarea se adaugă lingurița cu unt și picătura de oțet, și se amestecă totul rapid. Caramelul se întinde deasupra ultimei foi de tort.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook