Inspirate din prăjitura scandinavă „lussekatt”, aceste brioșe se mănâncă în mod obișnuit în ziua Sfintei Lucia, pe 13 decembrie. Nimeni însă nu ne oprește să ne bucurăm de ele în orice zi.
Ingrediente pentru chifle cu șofran și zahăr
0,25 g fire de șofran
10 g zahăr granulat
30 g lapte integral, fierbinte
Aluat: 370 g făină de pâine
30 g zahăr granulat
6 g drojdie uscată instant
6 g sare
155 g lapte integral, la temperatura camerei
1 ou mare
65 g unt, tăiat în cuburi și înmuiat la temperatura camerei
Umplutură de unt cu vanilie: 75 g unt nesărat, înmuiat la temperatura camerei
50 g zahăr granulat
1 linguriță de făină
1 linguriță de pastă de boabă de vanilie
Topping: 1 ou pentru ungere
Unt topit
Zahăr granulat
View this post on Instagram
Mod de preparare
Se „înflorește” șofranul: adăugați firele de șofran într-un mojar și pisați-le până când încep să se descompună. Apoi adaugați 10 grame de zahăr și continuați să măcinați până când obțineți o pulbere fină. Turnați deasupra 30 ml de lapte fierbinte și amestecați. Se odihnește timp de 15 minute înainte de a continua cu următorul pas.
Aluatul. Adăugați toate ingredientele, cu excepția untului, în bolul mixerului dumneavoastră. Frământați la viteză mică timp de 10 minute, până când aluatul se adună. Apoi, adăugați untul, câte un cubuleț pe rând. Mai frământați încă 10-20 de minute la viteză mică-mediu până când aluatul trece testul geamului. Se lasă la temperatura camerei timp de 1 oră sau până când aluatul a crescut la 60%. Transferați aluatul la frigider timp de 1-2 ore sau până când se dublează complet în dimensiune.
Umplutură. Adăugați ingredientele pentru umplutură într-un castron și amestecați cu o furculiță până la omogenizare.
Cum se modelează brioșele
Întindeți aluatul într-un dreptunghi de 30 x 50 cm, apoi întindeți umplutura deasupra. Prindeți una dintre laturile mai lungi ale aluatului și împăturiți-o în două. Împărțiți în nouă benzi. Întindeți ușor fiecare fâșie pentru a o alungi, apoi rulați-le în noduri, așa cum se demonstrează în acest videoclip. Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți și puneți la dospit timp de 30-45 de minute. Acoperiți cu oul bătut pentru glazură. Coaceți la 180C timp de 12-15 minute până când brioșele se rumenesc deasupra.
Finisare. Când chiflele sunt scoase din cuptor, se ung imediat cu unt topit, folosind o pensulă de patiserie. Lăsați chiflele să se odihnească câteva minute sau până când se răcesc suficient de mult pentru a fi manevrate. Se tăvălesc apoi prin zahăr și se servesc.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook