Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta prăjiturii Marlenka. Are o istorie veche de sute de ani

Rețeta prăjiturii Marlenka. Are o istorie veche de sute de ani
Prăjitura Marlenka, simplă, cu miere și cremă fină, este un gust al copilăriei pentru mulți dintre noi. Istoria ei este veche de sute de ani.

Prăjitura Marlenka a devenit celebră după ce, acum vreo 20 de ani, niște cehi au construit o afacere de succes în jurul acestei rețete străvechi de familie. Acum exportă prăjitura, îmbunătățită cu nuci și șapte ingrediente, în zeci de țări din lume.

Rețeta originală își are însă originile în Evul Mediu, în Armenia, unde a fost cunoscută sub numele „Miracolul din miere”.  Un armean care s-a mutat în Cehia a dus rețeta mai departe  și, mai mult decât atât, a decis să facă producție de masă, înființând o companie Această prăjitură cu miere ocupă un loc special în inimile multora. Cu gustul său dulce, blând și ușor acrișor, este desertul perfect pentru momentele în care vrem să ne amintim de copilărie sau să oferim celor dragi o bucurie simplă și autentică. Deși pare elaborată, prăjitura se prepară ușor, cu ingrediente de bază, fără nimic complicat.

Ingrediente pentru Marlenka

Aluat:

* 60 g unt

* 60 g zahăr

* Un praf de sare

* 110 g miere

* ¾ linguriță bicarbonat de sodiu

* 1 ou întreg + 1 gălbenuș

* 300 – 320 g făină (se adaugă treptat, până se obține un aluat moale, dar nelipicios)

Cremă:

* 200 g smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)

* 60 g zahăr pudră

* 400 g smântână fermentată (cu 20–25% grăsime)

Mod de preparare

Într-o crăticioară, se pun la foc mic untul, zahărul, mierea și un praf de sare. Se amestecă până când compoziția devine omogenă și zahărul se topește. Se ia de pe foc, se adaugă bicarbonatul și se amestecă rapid – compoziția va face puțină spumă. Se lasă 5 minute la răcit, apoi se adaugă oul și gălbenușul, amestecând bine. Făina se încorporează treptat, până se obține un aluat moale, care nu se lipește de mâini.

Aluatul se împarte în 5–6 părți egale, care se întind în foi subțiri și se coc pe dosul tăvii timp de 5–7 minute la 180°C, până devin aurii.

Pentru cremă, se bate frișca lichidă cu zahărul pudră până capătă o consistență lejeră, apoi se încorporează smântâna fermentată. Se obține o cremă fină, ușor acrișoară, care contrastează perfect cu dulceața foilor cu miere.

Se montează prăjitura Marlenka, alternând foile și crema, apoi se lasă la rece minimum 8 ore (ideal peste noapte), pentru ca foile să se înmoaie și aromele să se îmbine. Se poate decora cu zahăr pudră, nucă măcinată sau firimituri din marginile rămase de la foi, așa cum este în varianta originală.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *