Rețeta rafinată de pui cu sos, cum numai francezii știu să facă
Rețeta rafinată de pui cu sos, cum numai francezii știu să facă, este, până la urmă, simplu de preparat, iar ingredientele necesare nu sunt sofisticate, ci la îndemână. Marea artă constă în combinarea lor și în modul în care e pregătit totul, etapă cu etapă.
Această rețetă va umple de arome bucătăria, odată ce muștarul și cimbrul dau de căldură în tigaie. Bogăția smântânii vine să rafineze simplitatea puiului, iar rezultatul este un preparat special, rafinat, numai bun pentru o cină într-o seară friguroasă, alături de un pahar de vin.
– 2 piepturi de pui fără os
– Sare de mare și piper proaspăt măcinat
– 2 linguri de făină
– 2 linguri de ulei de măsline, plus extra pentru ungerea puiului
– 50 g unt
– 100 g șalote sau ceapă (de care aveți), tăiate subțire
– 6 căței de usturoi, tăiați mărunt
– 120 ml vin alb sec
– 30 ml brandy (opțional)
– 120 ml supă de pui (sau apă)
– 2 sau 3 linguri de muștar (ideal Dijon)
– 1 linguriță de cimbru uscat
– 2 linguri de ceapă verde tocată mărunt sau plante aromatice proaspete, după preferință
– 80 ml smântână pentru gătit
Unge ușor pieptul de pui cu ulei de măsline și asezonează-l cu sare, piper și făină. Încinge uleiul de măsline și untul într-o tigaie mare, la foc mediu-mare. Când începe să facă spumă, adaugă puiul. Rumenește-l ușor pe ambele părți, apoi pune-l deoparte.
Redu focul la mediu și adaugă ceapa și usturoiul. Gătește-le încet timp de 5-6 minute, până se înmoaie. Adaugă vinul, brandy-ul și supa de pui, amestecând pentru a desprinde resturile rumenite de pe fundul tigăii. Încorporează muștarul și cimbrul.
Pune apoi puiul înapoi în tigaie, acoperă și lasă-l să fiarbă încet timp de 10-12 minute, până când este gătit complet. Adaugă apoi smântâna și lasă să se încălzească ușor. Gustă și ajustează condimentele după preferință. Servește imediat, presărat cu ierburi proaspete, pâine caldă sau garnituri preferate.
Sursa: Instagram
Face parte din echipa Rețete și Vedete din anul 2022, aducând cu sine o vastă experiență jurnalistică acumulată de-a lungul unei cariere de peste 15 ani în domeniul mass-media. De-a lungul timpului, Igor a activat în redacțiile unor publicații importante. În cadrul redacției Rețete și Vedete, contribuie activ la dezvoltarea conținutului editorial, realizând articole despre și cu personalități din showbiz, reportaje speciale, dar și articole cu impact în rândul cititorilor. Unul din hobby-urile lui Igor este gătitul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook