Cei mai buni mici pot fi gătiţi şi acasă
Românii încing grătarele de câte ori au ocazia. Mititeii românești sunt la loc de cinste. Se pot cumpăra, dar cei mai gustoși mici sunt cei făcuți acasă.
Ingrediente „Rețetă de mici”
- 1 kg ceafă de viţel (mânzat)
- 500 g ceafă de porc
- 250 g pulpă de miel
- 2-3 oase mari de vită
- 1 lingură sare
- piper (după gust)
- 1 ceapă mare
- 1 morcov mijlociu
- 1 căpâţână usturoi
- 1 ardei iute
- 1 legătură cimbru
- 1 linguriţă bicarbonat
- condimente: ienibahar, rozmarin, chimen
Mod de preparare
- Se toacă toată carnea mărunt.
- Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, mirodeniile, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat.
- Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.
- Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea.
- Amestecul asta se lasă câteva ore bune la frigider.
- Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Apoi, mititeii sunt tocmai buni de pus pe grătarul încins.
Legenda mititeilor românești – Rețeta de mici a luat naștere din lipsa unui ingredient
Legenda spune că mititeii ar fi fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”. Numele le-ar fi fost dat de ziaristul, pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu. Acesta a compus lista de bucate (meniul) într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Și au fost un real succes. Astfel ar fi apărut adevărații mici, autentici românești.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook