Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețete inedite de mucenici. Un deliciu pentru sărbătoarea de pe 9 martie

Rețete inedite de mucenici. Un deliciu pentru sărbătoarea de pe 9 martie
Fie că îi preparați în mod tradițional, fie că alegeți să-i reinventați, mucenicii vor fi așezați la loc de cinste pe masa de sărbătoare de pe 9 martie. Aceste rețete inedite vor fi pe placul tuturor.

Pe 9 martie, românii celebrează Sfinții 40 de Mucenici, o sărbătoare încărcată de tradiție și semnificații, în care mucenicii, acei colăcei în forma cifrei opt, sunt vedetele mesei. Ce spuneți dacă anul acesta ați reinventa puțin rețeta tradițională, aducând un strop de inovație?

Mucenici moldovenești cu ciocolată și fistic

Dacă sunteți fan al deserturilor bogate, această variantă vă va cuceri. În loc de clasicul sirop de miere și nucă, acești mucenici copți primesc o glazură de ciocolată neagră topită, presărată cu fistic măcinat grosier. Aluatul rămâne cel tradițional de cozonac, dar îl puteți aroma cu puțină esență de portocale pentru un plus de rafinament.

După coacere, lăsați mucenicii să se răcească ușor. Topiți 200 g ciocolată neagră, întindeți glazura peste mucenici cu o lingură și presărați fisticul zdrobit. Lăsați la frigider pentru o jumătate de oră înainte de a-i servi. Rezultatul? O combinație crocantă și cremoasă, perfectă pentru iubitorii de dulce sofisticat.

Mucenici muntenești cu sirop de cafea și scorțișoară

Rețete inedite de mucenici. Un deliciu pentru sărbătoarea de pe 9 martie
Delicioșii mucenici cu ciocolată și fistic

Anul acesta, puteți adăuga mucenicilor fierți și o notă de… cafea. Veți descoperi un desert perfect pentru diminețile de martie. Fierbeți 200 g de mucenici uscați (din comerț sau făcuți acasă) într-un litru de apă cu 150 g zahăr, un baton de scorțișoară și coaja rasă de la o portocală. După ce stingeți focul, adăugați 50 ml de cafea espresso tare. Serviți mucenicii calzi, cu nucă prăjită și deasupra un pic de cacao.

Mucenici muntenești cu sirop de rodie și migdale

Pentru o notă exotică, înlocuiți siropul tradițional – făcut din apă, zahăr și esență de rom – cu unul preparat din suc de rodie. Aciditatea fructului echilibrează dulceața, iar migdalele care înlocuiesc nucile adaugă o textură crocantă. Fierbeți mucenicii într-un litru apă cu 100 g zahăr și 200 ml suc de rodie proaspăt stors. Adăugați coaja rasă de la o lămâie și o linguriță cu esență de vanilie. Serviți cu fulgi de migdale prăjiți deasupra. Sărbătoarea de 9 martie va fi mult mai frumoasă. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri