Simona Ionescu / Redactor Șef

Rulada cu scorţişoară, un deliciu dulce inventat de suedezi ca să combată frigul iernii

Rulada cu scorţişoară, un deliciu dulce inventat de suedezi ca să combată frigul iernii
Combinaţia dintre scorţişoara uşor picantă şi aluatul dulce şi crocant de patiserie din care se fac ruladele este așa de gustoasă încât i s-a dedicat o zi aparte.

Înainte de a vorbi despre această prăjitură superbă, trebuie amintit că scorțișoara e cunoscută încă de aproape 5.000 de ani. Primele însemnări istorice cu privire la scorţişoară datează din jurul anului 2800 î.Hr., ele regăsindu-se într-o serie de scrieri chineze. Originară din Sri Lanka (Ceylon) şi India, scorţişoara (Cinnamomum verum) provine din scoarţa unui copac. Mai spunem și că denumirea sa în ebraică şi arabă include termenul „amomon”, care înseamnă condiment aromat. Termen care s-a păstrat, bunăoară, în cuvântul englez care denumește condimentul – cinnamon.

Patiserii din Suedia au inventat ruladele cu scorțișoară

Faptul că iernile în Suedia sunt foarte lungi şi reci se pare că a contribuit la popularitatea scorţişoarei,aceasta fiind considerată un condiment care încălzeşte gura. Patiserii s-au gândit cum să folosească într-un mod cât mai simplu scorțișoara. Fără a complica prea mult lucrurile au adăugat scorțișoară în aluatul pufos de patiserie. Rezultatul a fost spectaculos.

Ruladele sau „melcii” de patiserie cu scorțișoară au început să câştige popularitate în Suedia la începutul secolului XX şi în special după Primul Război Mondial. Asta și pentru că rezultatul e o prăjitură deosebit de aromată, dar extrem de simplu de preparat, folosind doar câteva ingrediente, un lucru esențial în momente de sărăcie, cum e perioada unui război,

Abia după cel de-al Doilea Război Mondial rulada cu scorţişoară a devenit o adevărată tradiţie în această ţară scandinavă, parte a identităţii culturale suedeze. Ca atare, Ziua ruladei cu scorţişoară a fost înfiinţată în 1999 de Kaeth Gardestedt şi Home Baking Council din Sudeia. Această zi este sărbătorită şi în Finlanda.

Din punct de vedere statistic, un suedez obişnuit consumă în medie 316 rulade cu scorţişoară pe an, conform site-ului daysoftheyear.com.

Rețetă de ruladă cu scorțișoară

Ingrediente: un pachet de aluat de patiserie, 60 de grame de unt moale, 2 linguri de scorțișoară pudră, 4 linguri de zahăr (rulouri);  40 de grame de unt, 180 de grame de zahăr pudră vanilat, 3 0 6 linguri de apă clocotită (glazură)

Mod de preparare: se întinde aluatul de patiserie, apoi se unge cu cele 60 g de unt moale, iar deasupra se acoperă, integral, cu amestecul de zahăr și scorțișoară. Foaia astfel pregătită se rulează, dintr-un capăt în altul, cu umplutura înăuntru. Rulada obținută se taie în felii de 1 – 1,5 cm, și se așază într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, la distanță, cu tăietura în sus.

Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade și când s-a atins temperatură dorită, se dă tava cu rulouri cu scorțișoară la cuptor, la o înălțime medie. Se coc ruladele cu scorțișoara timp de 20 – 25 de minute, până sunt rumene. În timp ce rulourile se coc, se prepară glazura, amestecând untul moale pentru glazură cu zahărul pudră apoi cu apa clocotită, până se obține o compoziție ca o smântână grosuță, dar totuși fluidă. Stropiți cu aceasta rulourile fierbinți. Când se va usca, glazura va căpăta o consistență asemănătoare cu fondantul, iar ruladele cu scorțișoară sunt numai bune de servit.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre