Această plăcintă cu feta ușoară, spongioasă și super ușor de preparat, cunoscută sub numele de Alevropita, va deveni noua voastră gustare preferată. De ce să nu mâncăm precum grecii, în România? Nici nu e așa greu. Ingredientele sunt la îndemână. După ce am descoperit Portokalopita, celebra prăjitură grecească cu sirop de portocale, e timpul să preparăm și ceva sărat.
Ce este brânza feta
Feta este o brânză albă preparată în saramură, specific grecească. Este făcută din lapte de oaie sau dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră. Este moale, cu găuri mici sau fără găuri, compactă la atingere. De asemenea, un alt specific al brânzei feta este că se fărâmițează ușor, având o textură ușor granuloasă.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Ce înseamnă Alevropita
Alevropita este denumită în Grecia și „plăcintă leneșă”. Asta pentru că, în prepararea ei, nu întindem foi și nu facem nimic complicat. Turnam un aluat în tavă, apoi distribuim brânza deasupra și coacem. Este un fel de plăcintă care nu conține drojdie, praf de copt sau bicarbonat, iar o porție are aproximativ 200 kcal.
Ingrediente pentru Alevropita, cea mai ușoară plăcintă cu brânză feta
150 g făină simplă
200 ml lapte
2 ouă
1/4 linguriță sare
2 linguri apă
2 – 3 linguri ulei de măsline
150 g brânză feta sfărâmată
View this post on Instagram
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius. Într-un castron, adăugați făina, laptele și ouăle și bateți până se formează un aluat. Adăugați apoi sarea și apa și continuați să bateți amestecul până se omogenizează. În acest moment blatul plăcintei Alevropita este gata.
Ungeți un vas de copt pătrat cu jumătate din uleiul de măsline și puneți-l la cuptor să se încălzească timp de 5 minute. Scoateți tava încinsă bine din cuptor și turnați aluatul cu grijă. Apoi acoperiți cu feta sfărâmată. Încercați să distribuiți brânza cât mai uniform.
Învârtiți apoi amestecul cu o lingură și acoperiți cu încă un strop de ulei de măsline. Acum puteți da Alevropita la cuptor. Coaceți plăcinta grecească cu brânză feta timp de 40 – 45 de minute până devine aurie și crocant deasupra. Când este gata, lăsați să se răcească, apoi tăiați în pătrate.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook