Simona Ionescu / Redactor Șef

Salate de legume din vremuri străbune. Rețete pe care sigur nu le-ați încercat

Salate de legume din vremuri străbune. Rețete pe care sigur nu le-ați încercat
De când vine primăvara și până toamna târziu, străbunicile și bunicile de la țară preparau mâncăruri aproape exclusiv din legume. Carnea era hrana de iarnă, când se tăia porcul și păsările din curte. Salatele erau savoarea din grădină.

Am adunat câteva rețete vechi de salate și mai mult ca sigur că așa ceva nu ați combinat vreodată. Sunt câteva feluri de salate de primăvară-vară ce pot fi pregătite ușor și repede, fără multă bătaie de cap. Este o hrană sănătoasă, gustoasă și întăritoare. Bune și în curele de slăbire. Nimic nu se gătește, totul este sub formă de salată. La final, o să prezint și cum se face un sos care merge de minune cu aceste salate.

Morcovi cu ridichi

Câțiva morcovi tineri și ridichi de lună zdrobiți în robot sau dați pe răzătoare îi amestecăm cu frunze de pătrunjel și arpagic tăiat mărunt. Peste salata aceasta turnăm smântână sau ce sos preferăm, evident după ce am adăugat sare după gust. Se aranjează pe farfuria pe care este un pat de salată verde.

Conopidă cu salată verde și gogonele

Prin robot trecem conopida și salata verde, apoi mai adăugăm în castron niște gogonele tăiate mărunt, ceapă (poate fi și verde), sare și zeamă de lămâie.

Salata se mănâncă cu orice fel de sos sau cu smântână.

Salată de fasole verde

Tot cu robotul (sau prin mașina de tocat clasică, sau chiar mărunțit cu cuțitul) tocăm fasolea verde crudă, castravete, morcovi, gogonele, câteva nuci, alune, arpagic și țelină.

Se amestecă salata cu smântână sau cu sos clasic făcut din oțet, ulei și sare, sau un sos olandez.

Cum se prepară sosul olandez

Este o rețetă simplă. Iar sosul olandez merge foarte bine la salatele pe care le am recomandat.

Ingrediente:

* 500 g unt

* două lingurițe suc de lămâie

* piper după gust

* sare

* 4 ouă

Dacă faceți o salată mică, folosiți jumătate din cantități. Sau, dacă e surplus de sos, îl puteți servi lângă o friptură.

Mod de pregătire:

Se bat gălbenușurile cu puțină apă rece. Se adaugă untul topit, sarea, piperul și sucul de lămâie, amestecându-se mereu cu telul. Se răstoarnă imediat în salata pe care o aveți gata preparată.

Albușurile rămase puteți să le fierbeți în două căni de apă cu sare și o jumătate de linguriță de oțet. Apoi le tocați mărunt și le presărați deasupra salatei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre