Simona Ionescu / Redactor Șef

Strămoșul savarinei, un desert ce stă și azi cu mândrie pe masă. Savarin, micul cozonac de care te vei îndrăgosti

Strămoșul savarinei, un desert ce stă și azi cu mândrie pe masă. Savarin, micul cozonac de care te vei îndrăgosti
Savarinul este desertul pe care-l vei cere mereu, după ce-l vei gusta odată. Bunicile din Bucovina îl văd ca pe un cozonac mic, iar în franceză desertul de numește baba au rhum.

Savarinul pare să fie strămoșul delicioasei savarine din ziua de astăzi și va rămâne în sufletul oricărui iubitor de dulce. Arată ca un cozonac mic, iar dacă la rețeta originală adăugați și puțină dragoste, succesul acestui desert e garantat.

Rețeta senzaționalului savarin a apărut în „Manual practic de cofetărie pentru cofetari și particulari, peste 800 de rețete alese (…)” apărut la editura Editura Librăriei și Tipografiei H. Steinberg & Fiu în 1923. Rețeta este dată de Emil Frederic și este, potrivit dulceromanie.ro, un omagiu adus teoreticianului francez al gastronomiei, Jean-Anthelm Brillat-Savarin.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti un savarin de care să vă îndrăgostiți, aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat: 10 g drojdie proaspătă, puţin lapte călduţ, 50 g zahăr pudră, 250 g făină, 125 g unt, 25 g zahăr, 3 ouă, sare. Pentru sirop vă sunt necesare 250 g zahăr, 500 g apă, 1/2 lămâie și 100 ml rom de bună calitate sau esenţă de rom.

Mod de preparare

Pentru început, se desface drojdia în lapte călduț și se lasă câteva minute. În cazul în care veți folosi drojdie instant, timpul de așteptare este mult mai puțin. Restul ingredientelor se vor pune în robot și se toarnă apoi drojdia. Se amestecă la viteză mică până se obține un aluat lipicios, asemănător unei creme.

Savarinul, un deliciu care nu are vârstă

Aluatul se va acoperi cu un prosop și se va lăsa într-o cameră caldă, dar niciodată lângă o sursă de căldură. Se lasă să crească în jur de o oră.  Puneți apoi aluatul într-o formă care în prealabil a fost unsă cu unt și tapetată cu făină. Ideal ar fi să folosiți o formă de metal cu o gaură la mijloc.

Se pune la cuptor, în cuptorul care în prealabil a fost preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se verifică folosind o scobitoare dacă aluatul e făcut. Aveți grijă ca atunci când scoateți prăjitura din formă să folosiți un cuțit subțire pentru a o desprinde și altfel nu se va rupe.

Mod de preparare sirop

Pentru a pregăti siropul, puneți la fiert apa cu zahărul și lămâie (sau sare de lămâie, așa cum era rețeta în original). Se lasă să fiarbă până când siropul devine corpolent, apoi se oprește focul și se lasă la răcit. Peste siropul răcit adăugați rom. Dacă vreți un gust și mai bun al siropului folosiți lichior de cafea sau altă băutură care vă este pe plac.

După ce sunteți siguri că prăjitura e rece, puneți într-un castron și turnați siropul peste aceasta. Lăsați câteva minute și repetați de câteva ori, pentru ca aluatul să se îmbibe bine în sirop. La final se unge bine prăjitura cu marmeladă de caise (ca în rețeta originală) sau pastă de alte fructe și se decorează cu fructe. Cine dorește, poate pune frișcă atât în golul din prăjitură cât și în vârful acesteia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre